Ortaöğretimde çalışan öğretmenlerin kapsayıcı liderlik algısı ve iş yaşam kalitesiyle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the inclusive leadership perception of teachers working in secondary education and its relationship with the quality of work life
  1. Tez No: 852395
  2. Yazar: ŞİRİN YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı liderlik, Yaşam kalitesi, İş yaşam kalitesi, Öğretmen, Inclusive leadership, Quality of life, Quality of work life, Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın temel hedefi, ortaöğretim kademesinde görev yapan öğretmenlerin kapsayıcı liderlik algısı ve iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Kocaeli ilinin İzmit ilçesindeki kamuya ait ortaöğretim kurumlarında çalışan 586 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, (Sürücü ve Maslakçı, 2021) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan“Kapsayıcı Liderlik Ölçeği”(Carmeli vd., 2010) ile (Akar ve Üstüner, 2017) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“İş Yaşam Kalitesi Ölçeği”(Van Laar vd., 2007) kullanılmıştır. Elde edilen veriler, aritmetik ortalama, frekans, standart sapma ve yüzde gibi istatistiksel analizlerle işlenmiştir. Bu analizler arasında t-testi, anova, varyans analizi, regresyon ve korelasyon analizleri de yer almaktadır. Sonuçlar, öğretmenlerin kapsayıcı liderlik algısı ile iş yaşam kalitesi arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine the relationship between the perception of inclusive leadership and quality of work life of secondary school teachers and to reveal the relationship between these variables. In the study, the relationship between two or more variables was examined using the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 586 teachers working in public secondary education institutions in Izmit district of Kocaeli province. In this study, simple random sampling method was used. In the data collection process, the“Inclusive Leadership Scale”(Carmeli et al., 2010) adapted into Turkish by (Sürücü & Maslakçı, 2021) and the“Quality of Work Life Scale”(Van Laar et al., 2007) adapted into Turkish by (Akar & Üstüner, 2017) were used. The data obtained were processed with statistical analyzes such as arithmetic mean, frequency, standard deviation and percentage. These analyses included t-test, ANOVA, analysis of variance, regression and correlation analyses. The results showed that there is a highly positive relationship between teachers' perception of inclusive leadership and quality of work life.