Spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin giyilebilir teknolojik spor ürünleri kullanım algısının incelenmesi
Examining the perception of the use of wearable technological sports products among students enrolled in sports sciences faculties
  1. Tez No: 852394
  2. Yazar: BÜŞRA UNAT CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Spor, Science and Technology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Teknoloji, Giyilebilir teknoloji, Spor Teknoloji Ürünleri, Sports, Technology, Wearable Technology, Sports Technology Products
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören katılımcıların giyilebilir teknolojik spor ürünlerini kullanım algısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubu Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 113 kadın, 144 erkek toplam 257 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Yüce, Aydoğdu, Katırcı ve Gökçe-Yüce (2020) Türkçe 'ye uyarladığı Giyilebilir Teknolojik Spor Ürünleri Kullanım Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 30 madde ve 6 boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov veya Shapiro-Wilk testleri ile değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki farklılık normal dağılıma sahip olan değişkenler için Bağımsız Örneklem T testi, normal dağılıma sahip olmayan değişkenler için Mann-Whitney U testi ile belirlenmiştir. Çoklu grup karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi uygulanmış olup Anova ve Kruskal Wallis H testi kullanılarak veriler çözümlenmiştir. Yapılan analizlerde; cinsiyet değişkenine göre kolaylaştırıcı koşullar, okul türü değişkenine göre kolaylaştırıcı koşullar, bölüm değişkenine göre kullanıma devam etme niyeti, sınıf düzeyi değişkenine göre algılanan yarar, kullanmaya devam etme niyeti, moda-estetik ve kolaylaştırıcı koşullar, kullanım süresi değişkenine göre işlevsellik, kullanıma devam etme niyeti, sosyal karşılaştırma ve kolaylaştırıcı koşullar, gelir düzeyi değişkenine göre işlevsellik ve kolaylaştırıcı koşullar alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur. (p0.05) Sonuç olarak; Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören katılımcıların giyilebilir teknolojik spor ürünlerini kullanım algısının farklı demografik özelliklerinden etkilendiği ve katılımcıların giyilebilir teknolojik spor ürünlerini kullanım amaçları ve seçimlerinin farklılık gösterebildiği görülmüştür. Spor Bilimleri Fakültelerinde Özel ve Devlet Üniversitesinde öğrenim görmüş daha fazla katılımcının dahil edildiği çalışmalarda daha anlamlı sonuçlar çıkacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to examine the perception of using wearable technological sports products among participants enrolled in the Faculty of Sports Sciences. The survey model, one of the quantitative research methods, was employed in the study. The research group consisted of a Toplam of 257 individuals, including 113 females and 144 males, studying in the Faculty of Sports Sciences. The data of the study were collected using the Wearable Technological Sports Product Usage Perception Scale adapted to Turkish by Yüce, Aydoğdu, Katırcı, and Gökçe-Yüce (2020). The scale consists of 30 items and 6 dimensions. The obtained data were analyzed using the SPSS Statistics 25 program. The normal distribution suitability was evaluated by the Kolmogorov-Smirnov or Shapiro-Wilk tests. The differences between groups were determined by independent samples t-test for variables with a normal distribution and Mann-Whitney U test for variables without a normal distribution. One-way analysis of variance was applied for multiple group comparisons, and the data were analyzed using the Anova and Kruskal Wallis H tests. In the conducted analyses; significant differences were found in terms of the gender variable for facilitating conditions, in terms of the school type variable for facilitating conditions, in terms of the department variable for the intention to continue use, in terms of the class level variable for perceived benefit, intention to continue use, fashion aesthetics, and facilitating conditions, and in terms of the usage duration variable for functionality, intention to continue use, social comparison, and facilitating conditions, and in terms of the income level variable for functionality and facilitating conditions sub-dimensions (p 0.05). In conclusion, it was observed that the perception of using wearable technological sports products among participants enrolled in the Faculty of Sports Sciences is influenced by different demographic characteristics, and the purposes and choices of participants in using wearable technological sports products can vary. It is believed that more Ortalamaingful results will be obtained in studies that include more participants who have studied in the Faculty of Sports Sciences at private and state universities.