Türkiye'de yatırım teşvik uygulamalarının siyaset ve ekonomiye etkisi
The effect of investment incentive practices on politics and economy in Turkey
  1. Tez No: 852416
  2. Yazar: YAĞMUR TEKİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARCO BOSCHELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Teşvik, Yatırımlarda Devlet Yardımları, Ekonomik Politikalar, Bölgesel Teşvik ve Destekler, Incentives, State Aids in Investments, Economic Policies, Regional Incentives and Supports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İktisadi ve sosyal amaçlara yönelik çalışmaların yürütülmesi sebebiyle devlet aktif rol üstlenmiştir. Dünyanın küreselleşmesiyle birlikte, devletin üstlendiği faaliyetler çeşitlilik kazanmış ve böylelikle ekonomilerde de yön verici, destekleyici çalışmalar yapmalarının önü açılmıştır. Gelişmekte olan ülkeler bazında ise teşvik kavramı ekonomik gelişmelerin hızlanması ile istihdamın artması, bölgesel gelişmişlik seviyeleri arasındaki farkın azaltılması amacıyla sosyal ve ekonomik bir araç olarak kabul edilebilir. Teşvik sisteminin bulunması, devletlerin ekonomik alana müdahale edebilmesine imkân veren ekonomi politikası aracı haline gelmiştir. Devlet tarafından vatandaşa/ üreticiye sunulan çeşitli teşvik uygulamaları sosyal refah ve yatırım yapabilme cesareti hususunda artı yönde ivme kazandırmıştır. Çalışmamda yatırım teşvik uygulamaları, teşvik sistemi (sınıflandırması), teşviklerin gerçekleşmesindeki ekonomik amaçlar, teşvik sisteminin daha etkin ve herkes tarafından yararlanılabilir olması için gereken hususlar, Türkiye'de yatırıma destek kararları (2009/ 15199 ve 2012/3305 Sayılı Karar), teşvik uygulama ve yürütme birimleri ile buna dair gerçekleşen literatür çalışmaları doğrultusunda incelenecektir. Araştırmanın amacı ise, 15.06.2012 Tarihli ve 2012/ 3305 Sayılı Devlet Yardımları Hakkında Karar'dan yola çıkarak, eski ve şu an uygulanan teşvik sistemi doğrultusunda yönetimin teşvik hususundaki tasarrufları bağlamında ekonomi ve siyaset arasındaki ilişki ele alınarak Karar'ın siyasete yansımalarını irdelemektir.
Özet (Çeviri)
The state has taken an active role due to the execution of studies for economic and social purposes. With the globalization of the world, the activities undertaken by the state have gained diversity, thus paving the way for them to carry out guiding and supportive studies in economies. On the basis of developing countries, the concept of incentive can be accepted as a social and economic tool in order to accelerate economic developments, increase employment, and reduce the difference between regional development levels. The existence of the incentive system has become an economic policy tool that allows states to intervene in the economic field. Various incentive applications offered by the state to the citizen/producer have accelerated social welfare and the courage to invest. In my study, investment incentive applications, incentive system (classification), economic purposes in the realization of incentives, issues required for the incentive system to be more effective and available to everyone, investment support decisions in Turkey (2009/ 15199 and 2012/3305), incentive application and will be examined in line with the executive units and the literature studies on this subject. The aim of the research is to examine the reflections of the Decision on politics by considering the relationship between economy and politics in the context of the administration's savings on incentives in line with the old and currently applied incentive system, based on the Decision on State Aids dated 15.06.2012 and numbered 2012/3305.