Kıbrıs Gazilerine ait anıların sosyal bilgiler öğretim programında yer alan değerler açısından incelenmesi
Investigation of memories of Cyprus Veterans in terms of values included in the social studies teaching program
  1. Tez No: 852434
  2. Yazar: REVANUR KUBAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Gazisi, Anı, Sosyal Bilgiler, Değer, Durum Çalışması, Cyprus Veteran, Memoir, Social Studies, Value, Case Study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Kıbrıs Gazilerine ait anıların Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan değerler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Kıbrıs Barış Harekâtına katılan gazilerin anılarını gün yüzüne çıkarmakta amaçlarımız arasındadır. Çalışmada ilk olarak Kıbrıs'a ardından da değerle ilgili kuramsal bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenleri içerisinde yer alan durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen Malatyalı 30 Kıbrıs Gazisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak görüşme tekniği, veri toplama aracı olarakta yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler, içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Gazilerden elde edilen anılardan; vatanseverlik, dayanışma, yardımlaşma, aile birliğine önem verme, barış, bağımsızlık, duyarlılık, özgürlük, sevgi ve sorumluluk değerlerine ilişkin on tematik alan belirlenmiştir. On kategori de anılar incelendiğinde en fazla vatanseverlik değeri, dayanışma, değeri, yardımlaşma değeri ve aile birliğine önem verme değerinin ön plana çıktığı görülmüştür. Araştırma bütünsel olarak değerlendirildiğinde Kıbrıs Gazilerine ait anıların Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan değerler açısından zengin içeriğe sahip olduğu söylenebilmektedir. Araştırma sonucunda Kıbrıs Gazilerinin anılarına ve bu anıların değerler öğretiminde kullanımına yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the memories of Cyprus Veterans in terms of the values included in the Social Studies. Additionally, one of our aims is to bring to light the memories of veterans who participated in the Cyprus Peace Operation. In the study firstly Cyprus and then theoretical information about values is included. In the study, the case study model, which is among the qualitative research designs, was used. The study group of the research consists of 30 Cyprus veterans fromin Malatya, determined by purposeful sampling method. In the research interview technique was used as the data collection method and semi- structured interview form was used as the data collection tool. The data collected in the research were analyzed using the content analysis technique. From memories obtained from veterans; ten thematic areas were determined regarding the values of patriotism, giving impotance to family unity, peace, independence, solidarity, sensitivity, freedom, love and responsibility. When the memories in ten categories were examined it was seen that the values of patriotism, solidarity value of cooperation and giving importance to family unity came to the fore the most.When the research evaluated holistically it can be said that the memories of Cyprus Veterans have rich content in terms of the values included in the Social Studies Curriculum. As a result of the research, various suggestions were made regarding the memories of Cyprus veterans and the use of these memories in teaching values.