Güncel bulk fill kompozitlerin konversiyon derecelerinin mikrosertlik yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of the conversion degrees of current bulk fill composites using the microhardness method
- Tez No: 852531
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BARUTÇUGİL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulk fill rezin kompozit, Vickers sertlik değeri, Konversiyon derecesi, Bulk fill resin composite, Vickers hardness value, Conversion degree
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı güncel bulk fill kompozitlerin konversiyon derecelerinin mikrosertlik yöntemiyle in vitro olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışma için altı adet bulk fill rezin kompozit (SonicFill 2 (Kerr, ABD), VisCalor (Voco GmbH, Almanya), AdmiraFusion Extra (Voco GmbH, Almanya), Filtek Bulkfill (3M Espe, ABD), Fill-Up (Coltene Holding AG, İsviçre) ve GrandioSO Heavy Flow (Voco GmbH, Almanya) seçilmiştir. Bu altı farklı bulk fill kompozitin her biri 2 alt gruba ayrılarak Vickers Mikrosertlik Testine (Mikrotest, FM-310e, Türkiye) tabi tutulacaktır. On iki bulk fill rezin kompozit grubundan her grupta beş adet olmak üzere toplamda altmış örnek oluşturuldu. Örnekler, farklı derinlikteki 5 mm çapında teflon kalıplar kullanılarak her bulk fill kompozitten beş adet 2 mm'lik, beş adet 4 mm'lik derinliklerde silindirik şekilde hazırlandı. Örneklerin üst ve alt yüzeyini ayırt etmek için teflon kalıptan çıkarıldıktan sonra lateral yüzeyleri işaretlendi. Elde edilen numuneler Vickers Mikrosertlik Testine (Mikrotest, FM-310e, Türkiye) tabi tutuldu. Numunelerin mikrosertlik ölçümü, polimerizasyonun tam olarak tamamlanması için 24 saat sonra yapılmıştır. Örneklerin üst ve alt yüzeylerine 15 saniye boyunca cihazın indentörüyle 200 g yük beş farklı yere uygulandı, böylece her yüzeye beş diyagonal çentik oluşturuldu. Yük uygulaması, boyutları mikroskop altında belirlenen her yüzeyde simetrik bir girinti oluşturdu. Çentikler açıldıktan sonra mikrosertlik cihazının 50x büyütmeli merceği altına yerleştirilen örneklerde oluşan diyagonal şekilli çentiklerin köşegen uzunluklarının, sertlik cihazının x-y-z düzleminde hareket eden kolları yardımıyla belirlenmesi sonrası, cihaz tarafından otomatik olarak Vickers Sertlik (VH) değeri hesaplanmıştır. Her bir yüzeyden yapılan beş ölçümün ortalaması örneğin o yüzeyinin sertlik değeri olarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizler için tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA), Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi ve bağımsız t testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: 2 mm kalınlığında hazırlanan örneklerin dönüşüm derecelerine bakıldığında en yüksek değer SonicFill 2 grubunda; en düşük değer ise Fill-Up 8 grubunda görülmüştür. Fill-Up grubu diğer tüm gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. 4 mm kalınlığında hazırlanan örneklerin dönüşüm derecelerine bakıldığında GHF grubu diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür. (p< 0,05) En yüksek dönüşüm derecesi ise VisCalor grubunda gözlenmiştir. AdmiraFusion Extra, Filtek Bulk Fill, SonicFill 2 ve VisCalor grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: Çalışmada kullanılan bulk fill rezin kompozitlerin tabaka kalınlığı arttıkça dönüşüm dereceleri istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmıştır. Çalışmada kullanılan bulk fill kompozit rezinlerin tüm örneklerinde üst yüzey mikro sertlik değerleri alt yüzey mikro sertlik değerlerinden yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda, uygulanan tabaka kalınlığının bulk fill rezin kompozitlerin mikro sertliğini ve dönüşüm derecesini etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the conversion degrees of current bulk fill composites in vitro by microhardness method. Materials and Methods: For this in vitro study, six bulk fill resin composites (SonicFill 2 (Kerr, USA), VisCalor (Voco GmbH, Germany), AdmiraFusion Extra (Voco GmbH, Germany), Filtek Bulkfill (3M Espe, USA), Fill-Up ( Coltene Holding AG, Switzerland) and GrandioSO Heavy Flow (Voco GmbH, Germany) were selected. Each of these six different bulk fill composites will be divided into 2 subgroups and subjected to the Vickers microhardness test (Micromet, Buehler, USA). A total of sixty samples, five in each group, were created.The samples were prepared from each bulk fill composite in cylindrical shape, five 2 mm deep and five 4 mm deep, using Teflon molds of 5 mm diameter at different depths. The lateral surfaces were marked after the Teflon was removed from the mold. The obtained samples were subjected to the Vickers microhardness test (Microtest, FM-310e, Turkey) The microhardness measurement of the samples was made after 24 hours to complete the polymerization. A load of 200 g was applied to the upper and lower surfaces of the samples with the device's indenter for 15 seconds at five different locations, thus creating five diagonal notches on each surface. The application of the load created a symmetrical indentation on each surface whose dimensions were determined under the microscope. After the notches were opened, the diagonal lengths of the diagonal shaped notches formed in the samples placed under the 50x magnifying lens of the microhardness device were determined with the help of the arms of the hardness device moving in the x-y-z plane, and the Vickers hardness (VH) value was automatically calculated by the device. The average of five measurements made from each surface was determined as the hardness value of that surface of the sample. One-way analysis of variance (One-way ANOVA), Tukey HSD multiple comparison test and independent t test were used for statistical analysis, and the level of significance was determined as p< 0.05. 10 Results: Considering the conversion degrees of the samples prepared with a thickness of 2 mm, the highest value was in the Sonic Fill 2 group; the lowest value was seen in the Fill-Up group. Fill-Up group is statistically significantly lower than all other groups. (p< 0,05) There is no statistically significant difference between the other groups. When the conversion degrees of the samples prepared with a thickness of 4 mm are examined, the GrandioSO Heavy Flow group is statistically significantly lower than the other groups. The highest degree of conversion was observed in the VisCalor group. There was no statistically significant difference between the AdmiraFusion Xtra, Filtek Bulk Fill, Sonic Fill 2 and VisCalor groups. Conclusion: The degree of conversion of the bulk fill composite resins used in the study decreased statistically significantly as the layer thickness increased. Upper surface microhardness values were found higher than lower surface microhardness values in all samples of bulk fill composite resins used in the study. In our study, it was found that the applied layer thickness affects the microhardness and degree of conversion of bulk fill resin composites..