The role of workplace FoMO and perceived supervisor support on the relationship between work-related basic need satisfaction and jobburnout
İşe ilişkin temel ihtiyaç doyumu ile iş tükenmişliği arasındaki ilişkide işyerinde gelişmeleri kaçırma korkusu ve algılanan yönetici desteğinin rolü
  1. Tez No: 852698
  2. Yazar: CİHAN KARAMIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşle ilgili temel ihtiyaç tatmini, iş tükenmişliği, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FoMO), Algılanan Yönetici Desteği, çalışan refahı, örgütsel verimlilik, Work-related basic need satisfaction, job burnout, Fear of Missing Out (FoMO), Perceived Supervisor Support, employee well-being, organizational productivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
İş tükenmişliği hem çalışanların refahını hem de örgütsel verimliliği derinden etkiler. Bu çalışma, işle ilgili temel ihtiyaç tatmini, iş tükenmişliği, gelişmeleri kaçırma korkusu (FoMO) ve algılanan yönetici desteği arasındaki dinamik etkileşimi araştırmaktadır. Kendi kaderini tayin teorisi ve sosyal destek literatüründen yola çıkarak, işle ilgili temel ihtiyaçların karşılanmasının iş tükenmişliği ile ters orantılı olduğunu ve FoMO ve Algılanan Yönetici Desteğinin bu ilişkiye aracılık rolü üstlendiğini ortaya koymaktadır. Bu kesitsel çalışmaya farklı sektörlerden toplam 391 çalışan katılmış ve katılımcılar işle ilgili temel ihtiyaç tatmini, FoMO, Algılanan Yönetici Desteği ve iş tükenmişliği düzeylerini değerlendiren ölçümleri tamamlamışlardır. Önerilen ilişkileri incelemek için basit ve çoklu regresyon modeli kullanılmış, bununla birlikte, Hayes 4 modeli ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak aracılık analizleri doğrulanmıştır. Sonuçların varsayılan hipotezleri desteklediği görülmüştür. İşle ilgili temel ihtiyaçların karşılanması, iş tükenmişliğini negatif yönde yordamıştır. Ayrıca, hem FoMO hem de Algılanan Yönetici Desteği'nin, işle ilgili temel ihtiyaç tatmini ile iş tükenmişliği arasındaki ilişkiye aracılık ettiği görülmüştür. Bu bulgular örgütsel refah ve çalışan yönetimi için önemli çıkarımlar sağlamıştır. Çalışanların otonomi, yetkinlik ve ilişkide olma gibi temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması iş tükenmişliğini azaltmada çok önemlidir. Özellikle çalışanlara otonomi sağlanması bu etkiyi azaltmada önemli bir role sahiptir. Ayrıca kuruluşlar, yönetici desteği fırsatları sunarak, destekleyici bir çalışma ortamını teşvik ederek çalışanların refahını artırabilir. Ayrıca FoMO'nun bu bağlamdaki rolünün kabul edilmesi, işyerinde sosyal ve psikolojik unsurların ele alınması, iyileştirici önlemlerin alınması iş tükenmişliği azaltıcı yönde katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Job burnout profoundly impacts both employee well-being and organizational effectiveness. This study explores the dynamic interplay among job-related basic need satisfaction, job burnout, Fear of Missing Out (FoMO), and Perceived Supervisor Support. Drawing from self-determination theory and social support literature, it posits that job-related basic need fulfillment inversely correlates with job burnout, with FoMO and Perceived Supervisor Support mediating this relationship. 391 employees across diverse industries participated in this cross-sectional study, completing assessments on job-related basic need satisfaction, FoMO, Perceived Supervisor Support, and job burnout. Utilizing multiple regression and mediation analyses, the study confirmed its hypotheses. Results indicated that meeting basic work-related needs significantly predicted lower job burnout. Furthermore, both FoMO and Perceived Supervisor Support merged as mediators between job-related basic need satisfaction and job burnout. These findings underscore the significance of addressing employees' fundamental psychological needs—autonomy, competence, and relatedness—to mitigate job burnout. Encouraging autonomy among employees holds particular importance in this regard. Moreover, fostering manager support initiatives and cultivating a supportive workplace environment can enhance employee well-being. Acknowledging FoMO's role in this context and addressing social and psychological dimensions in the workplace is crucial. Implementing remedial measures can effectively curb job burnout, ultimately fostering organizational well-being and effective employee management.