Global art market and art economy after 2000 and Turkey
2000'ler sonrası küresel sanat piyasası ve sanat ekonomisi ve Türkiye
- Tez No: 852721
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM SİNAN ALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Alman sanatı, Güncel sanat, Kültürel ekonomi, Sanat piyasası, Art market, Contemporary art, Cultural Economy, German Art
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
“Pazar”terimi, ticaret için fiziksel bir buluşma yeri olmaktan mal ve hizmetlerin değişimini temsil eden soyut bir kavrama evrim geçirmiş eski kökenlere sahiptir. Sanat sosyolojisi, Pierre Bourdieu'nün belirgin bir araştırma yolunu şekillendirmesi ile evrim geçirmiştir. Bourdieu'nün (1984) zevk değerlendirmelerine, kültürel güce ve toplumsal egemenlik için araç olarak kültürel sermayeye vurgusu, sanat piyasasının dinamiklerini anlama temeli sağlar. Sanat, 1980'lerden bu yana ekonomik gelişmeler tarafından yönlendirilen şirketler, servet yöneticileri, bankalar ve bireyler için alternatif bir yatırım haline gelmiştir. 1980'lerde kültürün özelleştirilmesi, şirketleri önemli sanat koleksiyonları oluşturmaya teşvik etmiş, sanat ile para arasındaki çizgileri bulanıklaştırmıştır. David Rockefeller gibi figürler, sanata şirket katılımını şekillendirmede önemli bir rol oynamıştır. 1940 ile 1986 arasındaki dönem, sanat piyasasında rekor kıran satışlar ve özellikle 1987'deki Van Gogh tablolarının satışları ile önemli kilometre taşlarını işaret etti. Wu'nun (2003) gösterdiği gibi, çok uluslu şirketler de dahil olmak üzere şirketler, sanata yatırım yaparak sosyal prestijlerini artırmayı ve toplumsal dinamiklere etki etmeyi amaçlamaktadır. Baumol ve Bowen'ın 1966'daki çalışması, çağdaş kültürel ekonomi içinde sanat sektörünün incelenmesinde önemli bir kilometre taşı olarak, sanatın ekonomik etkisinin geleneksel sosyolojik, tarihsel ve estetik perspektiflerden ekonomik analize odaklanmasına kaydırmıştır. Sanat piyasası, ekonomik işlemler ve sanatın dinamik bir varlık olarak transandans doğasını kapsayan çok yönlü bir yapıya sahiptir. Bu çalışma, eserlerin gerçek değerini belirlemek amacıyla galeriler ve sanat müzayedeleri aracılığıyla yapılan çevrimdışı satışlara odaklanır. Bu araştırma, küresel sanat piyasasının karmaşıklıklarını Türkiye'ye odaklanarak keşfetme konusunda benzersiz bir yaklaşım benimser. Bourdieu'nün teorik çerçevesinden ilham alarak, çalışma küresel sanat piyasasına epistemolojik bir yolculuk yapar. Bu perspektiften hareketle, sadece Türkiye içinde sanat ekonomisinin doğasını ortaya çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda tarihî evrimini izler, karşılaştığı zorlukları ve zaman içinde yaptığı adapte olmaları çizer. Bu şekilde, bu araştırma, Türkiye'nin daha geniş global sanat manzarası içindeki kilit rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Temelde, Türkiye'deki sanat piyasasını inceleyerek, geniş global sanat ekonomisindeki dinamikleri, trendleri ve etkileri anlamak için değerli perspektifler elde edebileceğimizi savunmaktadır, bu karmaşık ekosistemin daha kapsamlı bir resmini çizme amacındadır.
Özet (Çeviri)
The term“market”has ancient origins, evolving from a physical gathering place for trade to an abstract concept representing the exchange of goods and services. The sociology of art has evolved, Pierre Bourdieu shaping a distinct path of research. Bourdieu's (1984) emphasis on taste judgments, cultural power, and cultural capital as tools for social domination provides a foundation for understanding the dynamics of the art market. Art has evolved into an alternative investment for corporate entities, wealth managers, banks, and individuals, driven by economic developments since the 1980s. The privatization of culture in the 1980s motivated corporations to build significant art collections, blurring the lines between art and money. Figures like David Rockefeller played a pivotal role in shaping corporate involvement in the arts. The period from 1940 to 1986 marked significant milestones in the art market with record-breaking sales, and especially the sales of Van Gogh's paintings in 1987. Companies, including multinational corporations, invest in the arts to enhance their social prominence and influence societal dynamics, as demonstrated by Wu (2003). Baumol and Bowen's 1966 work marked a significant milestone in the study of the arts sector within contemporary cultural economics, shifting the focus from traditional sociological, historical, and aesthetic perspectives to a rigorous economic analysis of the arts sector's economic impact. The art market is multifaceted, encompassing both economic transactions and the transitive nature of art as a dynamic entity. This study primarily focuses on offline sales through galleries and art auctions to determine the genuine value of artworks. This research takes a unique approach to exploring the complexities of the global art market by centering its exploration on Turkey. Drawing inspiration from Bourdieu's theoretical framework, the study untertakes an epistemological journey into global art market. Through this perspective, it seeks to not only uncover the nature of the art economy within Turkey but also trace its historical evolution, charting the challenges it has encountered and the adaptations it has made over time. By doing so, this research aims to reveal Turkey's pivotal role within the broader global art landscape. In essence, it argues that by examining the art market in Turkey, we can gain valuable insights into the dynamics, trends, and forces at play in the wider global art economy, effectively painting a more comprehensive picture of this intricate ecosystem.