A tale as old as time or a whole new world? A comparison of Disney classics and their remakes
Zaman kadar eski bir masal mı yoksa yepyeni bir dünya mı? Disney klasikleri ve yeni yapımlarının karşılaştırılması
- Tez No: 852723
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN HÜRMERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Disney Klasikleri, Yeniden Yapımlar, Değişim, İletişim, Analiz, Disney Classics, Remakes, Transformation, Communication, Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, Disney'in başyapıtları“Güzel ve Çirkin”ile“Aladdin ”de iletişimin gelişimini ve cinsiyete özgü gelişmeleri incelemektedir. Odak noktası, 1991 ve 1992 tarihli orijinal animasyon filmleri ile 2017 ve 2019 tarihli live-action yeniden yapımları arasındaki karşılaştırmalardır. Analiz, renklendirme, ışıklandırma, kamera çalışması gibi biçimsel film tekniklerinin yanı sıra feminist ve psikanalitik yaklaşımları da içeren bir karakter analizini içermektedir. Araştırma metodolojisi tümevarımsal olup nicel ve nitel analizi birleştirmektedir. Mevcut akademik çalışmalara dayanarak, resmi film tekniklerinden feminist film ve psikanalitik analize kadar farklı analitik teknikler açıklanmıştır.“Güzel ve Çirkin”ve“Aladdin”vaka çalışmaları, orijinalleri ve yeniden yapımları arasındaki değişiklikleri vurgulayarak seçilen sekanslar kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, medya şirketlerinin çağdaş standartları karşılamak için içeriklerini ne ölçüde değiştirdiklerine dair bir fikir vermektedir. Dolayısıyla, bu çalışmanın sonuçları medya ve iletişimle ilgili sosyal bilimlere katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the development of communication and gender-specific developments in the Disney masterpieces“Beauty and the Beast”and“Aladdin”. The focus is on the comparisons between the original animated films from 1991 and 1992 with their live-action remakes from 2017 and 2019. The analysis includes formal film techniques such as coloring, lighting, camera work as well as a character analysis, including feminist and psychoanalytical approaches. The research methodology is inductive and combines quantitative and qualitative analysis. Based on existing academic work, different analytical techniques are explained, from formal film techniques to feminist film and psychoanalytical analysis. The case studies of“Beauty and the Beast”and“Aladdin”are examined using selected sequences, highlighting changes between the originals and the remakes. The results of this work provide an insight into the extent to which media companies are changing their content to meet contemporary standards. Thus, the results of this study can contribute to the social sciences in relation to media and communication.