Senesent mezenkimal kök hücre sekretomunun (SAPS) meme kanseri hücre hattı emt mekanizması üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Investigation of the effects of senesent mesenchymal stem cell secretome (SAPS) on breast cancer cell line emt mechanism
  1. Tez No: 852727
  2. Yazar: SELİN KÜBRA YILDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: EMT, Meme Kanseri, SASP, Senesent Mezenkimal Kök Hücre, EMT, Breast Cancer, SASP, Senescent Mesenchymal Stem Cell
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Meme kanseri, her yaştan kadını etkileme potansiyelinde olan en yaygın malignitedir. Malignant fenotipteki hücrelerde metastaz adı verilen süreç meme kanseri ölümlerinin önde gelen nedenidir. Metastaz, Epitelyal-mezenkimal geçiş yani EMT ile indüklenmektedir. EMT süreci, parakrin özellikleri yüksek mezenkimal kök hücrelerin (MKH) çeşitli stres faktörlerine maruz kalmaları sonucunda senesens sürecine giren hücrelerden salgılanan SASP'ın içeriğinde bulunan bir sitokin olan TGF-β tarafından indüklenmektedir. TGF-β ve yaşlanma ile ilgili durumlar arasında çok yönlü ilişkiler mevcuttur. Metastaz tedavisinde etkili olabilmek için EMT ve senesens süreçlerinin detaylı incelenmesi önem arz etmektedir. Çalışmamızda, SASP içerisinde bulunan TGF-β dışındaki sitokinlerin de metastaz sürecinde etkili olabileceği hipotezini oluşturduk. Bu çalışmada, MDA-MB-231 hücre hattında TGF-β ve SASP'ın EMT süreci ile ilişkileri karşılaştırılmalı olarak incelenerek yaşlanma ve kanser progresyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda MKH'ler ve MDA-MB-231 hücreleri birlikte kültüre edildi, hem tüm hücre hem de sekretomların proteomik analizleri LC-MS/MS ile yapıldı. İfade edilen protein listeleri açık veri tabanları ve biyoinformatik araç ile incelenerek değerlendirildi. Tüm hücre protin listesini temsil eden sonuçlarında senesent hücre deney grubu ve TGF-β ifade eden transfekte MKH deney gruplarında epitel hücre migrasyonu ve aktin temelli hareketin varlığına yönelik yolaklar tespit edildi. Bu incelemeler, metastaz oluşumunda EMT'ye SASP içeriğinde TGF-β dışında diğer başka sitokinlerin de katkı sağladığına kanıt oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common malignancy that has the potential to affect women of all ages. The process called metastasis in cells with a malignant phenotype is the leading cause of breast cancer deaths. Metastasis is induced by Epithelial-mesenchymal transition, that is, EMT. The EMT process is induced by TGF-β, a cytokine contained in SASP, which is secreted from mesenchymal stem cells (MSCs) with high paracrine properties that enter the senescence process as a result of exposure to various stress factors. There are multifaceted relationships between TGF-β and aging-related conditions. In order to be effective in the treatment of metastasis, it is important to examine EMT and senescence processes in detail. In our study, we hypothesized that cytokines other than TGF-β found in SASP may also be effective in the metastasis process. This study aimed to evaluate the relationship between aging and cancer progression by comparatively examining the relationships of TGF-β and SASP with the EMT process in the MDA-MB-231 cell line. For this purpose, MSCs and MDA-MB-231 cells were cultured together, and proteomic analyzes of both whole cells and secretomes were performed by LC-MS/MS. Expressed protein lists were evaluated by examining open databases and bioinformatics tools. In the results representing the whole cell protein list, pathways for epithelial cell migration and the presence of actin-based movement were detected in the senescent cell experimental group and transfected MSC experimental groups expressing TGF-β. These investigations provide evidence that other cytokines other than TGF-β in SASP contribute to EMT in metastasis formation.