Elektrikli bisiklet yaralanmalarında travma ciddiyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of trauma severity in electric bicycle injuries
  1. Tez No: 852728
  2. Yazar: RECEP KEMAL SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Electric bicycle/scooter, multitrauma, intensive care unit, mortality, injury severity score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda Elektrikli Bisiklet yaralanması ile acil servise gelen hastaların demografik verilerinin belirlenmesi, anatomik ve fizyolojik travma skorlama sistemlerinin kullanılmasıyla [Yeni Yaralanma Şiddet Skoru (NISS), Revize Travma Skoru (RTS) ve Pediatrik Travma skoru (PTS)] travma ciddiyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: İleriye dönük, tanımlayıcı ve tek merkezli yapılan çalışmamız 15.09.2023 ile 15.12.2023 tarihleri arasındaki 3 aylık dönemde 3. basamak bir acil servis olan Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğine elektrikli bisiklet yaralanması nedeniyle gelen toplam 106 hasta ile yapılmıştır. Hasta ve hasta yakınlarından yazılı onam alınmıştır. İki grup arası karşılaştırmalarda skor değerleri (NISS, RTS ve PTS) normal dağılıma uymadığından Mann Whitney U testi kullanılmıştır. NISS, RTS ve PTS skorlarına ait ROC (receiver operator characteristic) analizleri yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 21,5 (15- 39,5) yıldı ve %69,8'i (n=74) erkekti. Hastaların %5,7' si Suriye uyruklu idi. Hastaların %12,8' i (n= 13) YBÜ' e yatarken % 6,6'sının (n= 7) öldüğü tespit edildi. Hastaların en sık yaralanan üç bölgesi sırasıyla %50,9 (n=54) ile baş, %34,9 (n=37) ile diz ve %26,4 (n=28) ile ön kol bölgesi olduğu görüldü. NISS, RTS ve PTS skorları ile YBÜ yatış arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edildi (p değerleri sırasıyla= 13 iken YBÜ' ye yatışı tahmin etmede sensitivitesi %100, spesifitesi %97,9, pozitif prediktif değeri %86,7, negatif prediktif değeri %100, pozitif olabilirlik oranı 46,5 ve negatif olabilirlik oranı 0,0 idi. Ayrıca YBÜ yatışı açısından ROC eğrilerinin ikili karşılaştırmalarında NISS, RTS ve PTS skolarına ait ölçümlerin AUC değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır (p değerleri sırasıyla NISS vs RTS; p=1, NISS vs PTS; p=0,194, RTS vs PTS; p=0,194). RTS skoru (AUC=0,996) mortaliteyi tahmin etmede en yüksek ayırt edici yeteneğe sahipti (p 13 iken YBÜ' e yatışı tahmin etmede, RTS skoru ≤10 iken mortaliteyi tahmin etmede sensivitesi ve negatif prediktif değeri %100 idi. Anahtar kelimler: Elektrikli bisiklet/ mobilet, multitravma, yoğun bakım ünitesi, mortalite, yaralanma şiddet skoru
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to determine the demographic data of the patients who visited the emergency department with electric bicycle (EB) injuries and evaluated the severity of trauma by using anatomical and physiological trauma scoring systems [New Injury Severity Score (NISS), Revised Trauma Score (RTS) and Pediatric Trauma score (PTS)]. Materials and methods: Our prospective, descriptive, and single-center study was conducted on 106 EB injury patients who visited the Kayseri City Hospital emergency department in 3 months between 15.09.2023 and 15.12.2023. Written consent was obtained from the patient and their relatives. The Mann-Whitney U test was used to compare the two groups since the score values (NISS, RTS, and PTS) did not comply with normal distribution. ROC (receiver operator characteristic) analyses were performed on NISS, RTS, and PTS scores. Results: The median age of the patients was 21.5 (15-39.5) years and 69.8% (n=74) were male. 5.7% of the patients were Syrian. While 12.8% (n= 13) of the patients were admitted to the ICU, 6.6% (n= 7) were found to have died. The three most frequently injured areas of patients were the head with 50.9% (n=54), the knee with 34.9% (n=37), and the forearm with 26.4% (n=28). A statistically significant difference was detected between NISS, RTS, and PTS scores and ICU admission (p values = 13, its sensitivity in predicting ICU admission was 100%, specificity was 97.9%, positive predictive value was 86.7%, negative predictive value was 100%, positive likelihood ratio was 46.5, and negative likelihood ratio was 0.0. In addition, in the comparisons of ROC curves in terms of ICU admission, it was determined that there was no statistically significant difference in terms of AUC values of measurements of NISS, RTS, and PTS scores (p values respectively NISS vs. RTS; p=1, NISS vs PTS; p=0.194, RTS vs PTS; p=0.194). RTS score (AUC=0.996) had the highest discriminatory ability to predict mortality (p 13 and in predicting mortality when the RTS score was ≤10.