Prohibitin1 ve Prohibitin2 genlerinin ekspresyonunda rol alan ve bu genlerin düzenleyicisi olan mikrorna'ların over kanserinde biyobelirteç olup olmama potansiyelinin araştırılması
Investigation of the potential of micrornas, which are involved in the expression of Prohibitin1 and prohibitin2 genes and are the regulators of these genes, as biomarkers in ovarian cancer.
- Tez No: 852758
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: MicroRNA, Ovarian Cancer, Prohibitin1 (PHB1), Prohibitin2 (PHB2), Serous Ovarian Cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, over kanseri tanısı almış 36 hasta ve bir kontrol grubu üzerinde gerçekleştirilmiş olup, Prohibitin 1 (PHB1) ve Prohibitin 2 (PHB2) genleri ile miR-486-3p ve let-7b-3p mikroRNA'larının ekspresyon düzeyleri incelenmiştir. Hastalar, borderline seröz over kanseri, evre 1-2 seröz over kanseri ve evre 3-4 seröz over kanseri olmak üzere üç gruba ayrılmış, ayrıca benign nedenlerle ameliyat edilen 12 kişilik bir kontrol grubu da çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın odak noktası, bu genlerin ve mikroRNA'ların over kanseri biyobelirteçleri olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Çalışma sonuçları, PHB2 gen ekspresyonunun, özellikle evre 3-4 seröz over kanseri hastalarında önemli değişiklikler gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, ileri evre kanserde PHB2 ekspresyonunun azaldığını ve bu genin kanserin ilerlemesiyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Öte yandan, miR-486 mikroRNA'sının ekspresyon düzeyleri, özellikle borderline ve evre 3-4 seröz over kanseri gruplarında anlamlı değişiklikler göstermiş, potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanımına işaret etmiştir. Ancak, PHB1 gen ekspresyonu ve let-7b mikroRNA'sı üzerinde yapılan analizler, farklı over kanseri evreleri arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bu durum, doku örneklerinin farklılığı gibi faktörlerin etkisi altında olabilir. Doku örneklerinin heterojenliği, gen ve mikroRNA ekspresyon düzeylerindeki varyasyonları etkileyebilecek önemli bir faktördür ve bu da belirli moleküllerin biyobelirteç olarak kullanımının sınırlı olabileceğini düşündürebilir. Sonuç olarak, bu çalışma, PHB2 geni ve miR-486 mikroRNA'sının, özellikle ileri evre over kanseri teşhis ve prognozunda potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, PHB1 ve let-7b'nin kullanımı, doku örneklerinin farklılıkları gibi faktörlerin etkisinde sınırlı kalabilir, bu da kanser biyolojisi ve tedavi stratejilerinde daha detaylı araştırmaların yapılmasının önemini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimler: MikroRNA; Over Kanseri; Prohibitin1 (PHB1); Prohibitin2 (PHB2); Seröz Over Kanseri
Özet (Çeviri)
This study was conducted on 36 patients diagnosed with ovarian cancer and a control group. The expression levels of Prohibitin 1 (PHB1) and Prohibitin 2 (PHB2) genes and miR-486-3p and let-7b-3p microRNAs were analyzed. Patients were divided into three groups: borderline serous ovarian cancer, stage 1-2 serous ovarian cancer and stage 3-4 serous ovarian cancer, and a control group of 12 patients who underwent surgery for benign reasons were also included in the study. The focus of the study was to evaluate the utility of these genes and microRNAs as ovarian cancer biomarkers. The study results revealed that PHB2 gene expression showed significant changes, especially in patients with stage 3-4 serous ovarian cancer. These findings suggest that PHB2 expression is decreased in advanced cancer and that this gene may be associated with cancer progression. On the other hand, the expression levels of miR-486 microRNA showed significant changes, especially in borderline and stage 3-4 serous ovarian cancer groups, indicating its use as a potential biomarker. However, analyses on PHB1 gene expression and let-7b microRNA did not show significant differences between different ovarian cancer stages. This may be under the influence of factors such as the difference in tissue samples. The heterogeneity of tissue samples is an important factor that may influence variations in gene and microRNA expression levels, suggesting that the use of certain molecules as biomarkers may be limited. In conclusion, this study demonstrated that PHB2 gene and miR-486 microRNA can be evaluated as potential biomarkers, especially in the diagnosis and prognosis of advanced ovarian cancer. However, the utility of PHB1 and let-7b may be limited under the influence of factors such as differences in tissue samples, emphasizing the importance of further detailed investigations in cancer biology and treatment strategies.