نشاط الإنتاج في الشريعة الاسلامية وتطبيقاته الاقتصادية المعاصرة
İslam hukukuna göre üretim faaliyeti ve çağdaş uygulamaları / Production activity in Islamic law and its contemporary economic applicaton
- Tez No: 841379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELİM ASLAN, PROF. DR. ALİ MUHYEALDIN A. AL-QURADAGHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Faaliyet, Üretim, Ekonomi, Islamic Law, Activity, Production Jurisprudence, Economy
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, İslam hukukundaki üretim faaliyetini ve üretim faaliyetlerinin üretimin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmede önemli bir rol oynadığı, ancak ekonomi politikalarının artan yatırımları teşvik eden bir ekonomik iklimin sağlanmasına yardımcı olduğu çağdaş ekonomik uygulamalara ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada İslam hukukunun üretime ve gelişime önem vermesinden, insanları maddi ve beşeri enerjilere dikkat etmeye teşvik ettiğinden ve hepsini üretim için seferber ettiğinden, doğadan maksimum fayda sağlayarak üretimi geliştirmeye önem verdiğinden bahsettik. Üretim teriminin de diğer ekonomik terimler gibi gelişimini ve ekonomik görüş ve fikirlerin gelişimi doğrultusunda gelişim sağladığını ifade ettik. Nitekim Orta Çağ'da tarım ve önemli el sanatları yoluyla ihtiyaçların karşılanması sınırlı olmuştur. Üretimin, maddî veya manevî bir fayda üretmeyi veya artırmayı amaçlayan organize bir ekonomik faaliyet olduğuna dikkat çektik. Daha sonra İslam hukukunun üretime teşvik ettiğini ve kendini tamamen ibadete verme ile tembellik ve gevşeklik sebebiyle olsa bile çalışmamayı yasakladığını açıkladık. Çünkü kâinattaki nimetlerin herhangi bir kısmının ortaya çıkarılması, hukuktaki ekonomik doktrinin bireylere ve topluma yüklediği temel bir hedeftir. Ayrıca İslam hukukunun, kendisiyle hedeflerine ulaşmak için üretime yönelik koymuş olduğu kural ve kaideler ile üretimin verimliliğini artırmak için geliştirdiği yollardan bahsettik. Bu kurallardan en önemlileri şunlardır: Temel kurallar ve ekonomik kurallar. Üretimin öncelikleri önce insanın zarurî ihtiyaçlarının karşılanmasıyla, sonra haciyât olarak ifade edilen mallarla ve son olarak da tansînî hizmetleriyle başlar. Bu nedenle İslam'da üretim süreci, İslam hukukunun belirlediği maslahat sırasına göre düzenlenmiş kurallara göre yürütülmektedir. Ayrıca İslam hukuku gölgesinde üretimin hedeflerinden, yeniden yapılanmayı gerçekleştirmekten ve mutluluğu sağlamak ile her insan için yeterli ölçüde geçim sınırından çıkmaktan bahsettik. Çünkü bu, kapsamlı bir gelişmeyi gerçekleştirmek için birey, toplum, topluluk ve devlet üzerindeki dini bir görevdir. Tarımsal üretimden, öneminden, amaçlarından ve gelişmelerinden, çiftliklerde üretilen tüm bitkisel veya hayvansal ürünlerden, bunların nelerden oluştuğundan bahsettik ve bunu bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi için üretim birimlerindeki toprak ve insan kaynağından yararlanma bilimi, sanatı, endüstrisi veya mesleği olarak tanımladık. Tarımsal üretim, yeryüzünde uygarlık var olduğundan beri var olmuştur. Tarımsal üretim, dünyadaki en önemli ve kapsamlı ekonomik faaliyetlerden biri olmuştur ve hala da öyledir. Aynı zamanda insanların hayatta kalmasını sağlamak için gerekli olan en önemli temel faktörlerden biridir. Onun ekonomik boyutu, politik boyutu ve sosyal boyutu olmak üzere birçok boyutu vardır: Ayrıca, tarım devriminin rolünü ve sanayi devrimi ile gelişimini ve tarımda üretimi artırmak, nicel ve nitel olarak çok büyük ölçüde geliştirmek için uygulanmasını açıkladık. Daha sonra Batı dünyası ile Arap dünyasındaki endüstriyel üretimi ve on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda ortaya çıkışını inceledik. Onu farklı kılan en önemli şey makinelerin ve büyük fabrikaların ortaya çıkması ve bazen işçilerden vazgeçilmesiydi. Hayvansal üretimin kapsamlılığı, hayvanlar, sığırlar, kuşlar, balıklar ya da bunun dışında insanların ya kendisinden ya ürünlerinden ya da hayvan olarak yaratılışlarından fayda sağladıkları bütün canlı hayvanlar tarımsal gelirin ve dolaysısıyla devletin milli gelirinin arttırılmasında önemli bir rol oynar. Bu da onu ülkelerin ekonomik kalkınmasının bir ölçüsü yapar. Daha sonra madenler kavramını, onunla ilgili şeri hükümleri, konuyla alakalı âlimlerin görüşlerini ve madenlerin çıkarıldığı yerleri sunduk. Bu bağlamda şunları ifade ettik: Madenler üç çeşittir: Altın ve gümüş gibi katı, eriyen ve ateşle yumuşayan madenler, kireç gibi erimeyen ve ateşle yumuşamayan madenler, su gibi sert olmayan madenler. Zirai ekonomi ilminin dallarından biri olan su kaynaklarının önemini beyan ettik. Ki bu ilim tarım ekonomisinin temel kural ve teorilerinden yola çıkarak toplumun bütün fertlerinin yararına uygun olan su kaynaklarının önemini, su kaynaklarının miktarlarının artırılmasını, kalitesinin iyileştirilmesi ve yönetim verimliliğinin yükseltilmesi konusunu araştırmaktadır. Üretim faaliyetinde bilimsel üretimin önemini ve İslam hukukundaki önemini ortaya koyduk, âlimlerin ve fakihlerin bu konudaki ifadelerine değindik. Ayrıca bunun İnsan aklının şimdiye kadar üstlendiği en zor ve en güzel faaliyet olduğuna işaret ettik. Bu hayat sanatı, gelişim ve kalkınmayı sağlamak için bir tür kutsal cihattır. Ayrıca, teknoloji teriminden, İslam hukukundaki önem ve rolünden ve toplumdaki gelişiminin öneminden, mal ve hizmetlerin üretim ve geliştirilmesinde doğal ve beşeri kaynaklardan istifade etmekten, bu ilmi zaman ve emekten tasarruf sağlamak gayesiyle üretimi geliştirmek için kullanmaktan bahsettik. Sermaye kavramına, türlerine ve İslam ekonomisindeki büyük önemine, insan onurunu koruma ve yaşam ihtiyaçlarını karşılamasına aracı olduğuna, başkalarıyla menfaat alışverişinde bulunmak için bir sebep olduğuna, İslam dışı sistemlerde olduğu gibi kendi başına bir son olmadığına değindik. Ayrıca İslam hukukunun çevreyi korumasından, medeniyeti geliştirmesinden, sağlık ve sosyal hayata verdiği önemden, bilim adamlarının, temiz ve kirlilikten arındırılmış bir çevre olmadan bir toplum için gelecekten bahsedilemeyeceğinden, su veya maden olsun, kaynakların kirlenmesinin ve bunların irrasyonel kullanımının, bu kaynaklar üzerinde meşru bir hakka sahip olan gelecek nesillerin mahrum kalmasına yol açacağından bahsettik. İslam hukukunun rolünü ve tüketimin en akılcı yolunu belirleyen, lüks, savurganlık, israf ve saçıp savurmayı yasaklayan ve zararlı malların tüketimini yasaklayan kurallara k verdiği önemi ele aldık. Dağıtım ve üretim arasındaki ilişkiden, dağıtımın üretimdeki rolünden ve üretim hedeflerinden bahsettiğimiz gibi, araştırmanın kendisiyle sonuçlandığı en önemli sonuçlara ve önerilere ulaşmak için zorunlu ve isteğe bağlı olan üretim araçlarından bahsettik.
Özet (Çeviri)
This study aims to illuminate the role of production activity in Islamic law and its contemporary applications. Production activity plays a significant role in stimulating production growth and development, although economic policies help provide a stimulating economic climate for increased investments. In this research, we explore Islamic law's perspective on production and its development, encouraging people to pay attention to material and human energies and mobilizing all of them for production, and developing production in the sense of benefiting from nature to the maximum extent. We explained the term production, like other economic terms, and its development with the development of economic ideas and visions, as it was limited in the Middle Ages to satisfying needs through the practice of agriculture and noble handicrafts. We emphasize that production is structure economic activity aimed at generating or increasing benefit, whether material or moral. Then we explained that Islamic law encourages production, prohibits laziness from work, even if this laziness is due to devoting time to worship, and prohibits laziness and idleness. Because extracting any part of the universe's wealth is a fundamental goal, which the economic doctrine in Sharia imposes on individuals and society. We also talked about the view of Islamic law in setting controls and systems for production; These measures are designed to align with the goals of Islamic law and enhance production efficiency. Among the foremost of these regulatory measures are fundamentalist controls and economic regulations. The priorities of production start with addressing basic human needs, followed by essential goods, and ultimately, the improvement of services. Therefore, the production process in Islam is carried out according to organizational controls arranged according to the order of interests organized by Islamic law. As we have indicated, the goals of production under Islamic law, achieving reconstruction, providing happiness, and moving beyond the limit of subsistence to the level of sufficiency for every human being, considering that this is a religious duty that the individual and society, the group and the state, must strive to achieve comprehensive development. We talked about physical production in a physical way, dividing it into current assets and fixed assets. We have discussed agricultural production in-depth, delving into its significance, objectives, evolutionary trends, and the diverse array of plant and animal products cultivated on farms. Agricultural production was defined as the multifaceted discipline encompassing the scientific, artistic, industrial, and professional aspects involved in utilizing land and human resources within production units to yield both plant and animal crops. Agricultural production has existed since civilization existed on the face of the earth. Agricultural production has been and remains one of the most important and broadest economic activities in the world. It is also one of the most important basic factors necessary to ensure the continued survival of humans. It has several dimensions, including: the economic dimension and the political dimension. And the social dimension. We also explained the role of the agricultural revolution and its development with the industrial revolution and its application in agriculture to increase production and improve it quantitatively and qualitatively to an extremely great degree, and this must be in accordance with the objectives of Sharia, from observing the three levels: necessary, necessary, and improving. Then we studied industrial production in the Western world and the Arab world and its emergence in the nineteenth and twentieth centuries AD, and the most important thing that distinguished it was the emergence of machines and large factories and their sometimes dispensation with workers. And the inclusiveness of animal production, including animals, cattle, birds, fish, or other things that benefit man or his products or his creation, because he is an animal, and plays an important role in increasing agricultural income and thus the national income of the state, which makes it a measure of the economic development of countries. Then we presented the concept of minerals, their legal rulings, the sayings of Scholars regarding them, and the places from which the earth's gems are extracted, and that minerals are of three types: solid that melts and is imprinted (softened) by fire like coins, solid that neither melts nor imprints like plaster, and what is not solid like water. We explained the importance of water resources as one of the branches of Agricultural economics, as it is the science that studies the development of water resources in terms of increasing their quantity, improving their quality, and raising the efficiency of their management in a way that benefits all members of society. Contending with the basic rules and theories of agricultural economics. We presented the importance of scientific production in production activity and its importance in Islamic law, and we referred to the sayings of scholars and jurists on this subject, and that it is the most difficult and finest activity ever practiced by the human mind, and it is a kind of holy jihad, in order to create life and achieve development and advancement. We also explained the term technology, its importance and role in Islamic law, and the interest in its progress in society and harnessing this science to find possible methods and methods for exploiting natural and human resources in the production and development of goods and services, and using it to improve production, as it works to save time and effort. We explained the concept of capital and its types, its great importance in the Islamic economy, and that it is the means to preserve human dignity and meet his daily needs, and that it is a reason for exchanging benefits with others, and that it is not the end in itself, as is the case in non-Islamic systems. We have also shown the interest of Islamic law in protecting the environment and the development of civilization, and interest in health and social life. Scientists almost agree that there is no future for a society without a clean and pollution-free environment, and that the pollution of resources, whether water or mineral, and their irrational use leads to deprivation. Future generations have a legitimate right to this wealth. We studied the role of Islamic law and its interest in the controls and directives that determine the rational path of consumption, prohibiting a life of luxury, extravagance, extravagance, and foolishness, and prohibiting the consumption of harmful goods. of which obligatory and option a. We also elucidated the connection between distribution and production, underscoring the pivotal role of distribution within the production process. Furthermore, we explored the objectives of production and discussed the various means of production