Karacabey ilçesinde yaşayan bireylerde bruselloz prevalansı ve bruselloz ile ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of brucellosis prevalence and brucellosis-related risk factors in individuals living in Karacabey district
- Tez No: 852770
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brusella, bruselloz, sağlık okuryazarlığı, göç, süt ürünleri, Brucella, brucellosis, health literacy, migration, dairy products
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı bruselloz prevalansı belirlemek ve bruselloz ile ilişkili risk faktörlerinin incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Karacabey nüfusuna kayıtlı hasta taranmış 62 kişide Bruselloz olduğu ve bruselloz tanısı olan 50 kişi araştırmaya katılmaya gönüllü olmuştur. Hastalara iletişim bilgileri kullanılarak Araştırmada bruselloz tanısı alan hastaların özelliklerini karşılaştırmak amacıyla bu hastalar ile benzer özellikler gösteren sağlıklı 50 katılımcı araştırmada değerlendirilmiştir. Olgu Rapor Formu ile tüm katılımcıların demografik özellikleri, brusella açısından risk oluşturan hayvansal ürün tüketimleri değerlendirildi. En Yeni Yaşamsal Belirti Ölçeği (NVS) kullanılarak katılımcıların sağlık okuryazarlık seviyeleri değerlendirildi. Bulgular: Karacabey nüfusuna kayıtlı vakalar arasında 2023 yılı için bir yıllık Bruselloz yaygınlığının 72,3 / 100 000 olduğu bulunmuştur. Brusella olan vakaların 32'sinin (%64) erkek olduğu, 15'inin (%30) ise diğer illerde Karacabeye göç ettiği bulundu. Brusellozu olan ve olmayan vakalar arasında NVS ölçek skorlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklı olmadığı (p>0,05) bulundu. NVS skor dağılım oranları karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklılık olduğu, Brusellozu olan 11 (%22) vakanın NVS ölçeğinden puan alamadığı bulundu. Buna ek olarak sağlıklı kontrol grubunda bu oranın sadece %4 (n=2) olduğu görüldü. Brusella olan vakaların Brusella olmayan vakalara göre süt veren hayvan besleme (p=0,026) ve gıda işiyle meşguliyet (p=0,003) oranlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede daha yüksek olduğu bulundu. Çok Değişkenli Binary Lojistik Regresyon Analizine göre göç etmenin istatistiksel açıdan anlamlı seviyede Brusella tanı riskini 4,061 kat (GA;1,239-13,311) arttırdığı tespit edildi. Buna ek olarak bu regresyon modelinde NVS ölçeği ve diğer demografik özelliklerin Bruselloz riskini artırmada anlamlı seviyede etkili değişkenler olmadığı (p>0,05) bulundu. Sonuç: Brusellozu olan vakalarda sağlık okuryazarlık seviyesi yetersizdir. Ancak sağlık okuryazarlığı bruselloz riskini artırmamaktadır. Süt veren bir hayvan besleme ve gıda işiyle uğraşma oranı brusellozu olan vakalarda yüksek olup bu kişiler sıklıkla göçle Bursa ili dışından gelen kişilerden oluşmaktadır. Bu nedenle aile hekimlerinin göç ile gelen kişilerde bruselloz riskine dikkat etmesi yararlı olabilir. Buna ek olarak göç ile gelen nüfusta brusella salgınının önlenmesi için sağlık eğitim programlarının geliştirilmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study is to determine the prevalence of brucellosis and examine the risk factors associated with brucellosis. Material and Methods:In the study, 62 patients registered in the Karacabey population were screened for Brucellosis and 50 people diagnosed with brucellosis volunteered to participate in the study.In order to compare the characteristics of patients diagnosed with brucellosis, 50 healthy participants with similar characteristics to these patients were evaluated in the study. With the Case Report Form, the demographic characteristics of all participants and their consumption of animal products that pose a risk for brucellosis were evaluated. Participants' health literacy levels were assessed using the The Newest Vital Sign (NVS). Results:It was found that the one-year prevalence of Brucellosis among the cases registered in the Karacabey population for 2023 was 72,3/100000.It was found that 32 (64%) of the brucella cases were male, and 15 (30%) migrated to Karacabey in other provinces. It was found that NVS scale scores were not statistically significantly different (p>0.05) between cases with and without brucellosis. When the NVS score distribution rates were compared, it was found that there was a statistically significant difference between the two groups, and 11 (22%) cases with Brucellosis could not score on the NVS scale. In addition, this rate was evaluated to be only 4% (n = 2) in the healthy control group. It was found that the rates of dairy animal feeding (p=0.026) and food business involvement (p=0.003) in cases with Brucella were statistically significantly higher than in cases without Brucella. According to Multivariate Binary Logistic Regression Analysis, it was found that migration increased the risk of Burrusella diagnosis at a statistically significant level by 4.061 times (CI; 1.239-13.311). In addition, in this regression model, it was found that the NVS scale and other demographic characteristics were not significantly effective variables in increasing the risk of Brucellosis (p>0.05). Conclusion:The level of health literacy is insufficient in cases with brucellosis. In addition, health literacy does not increase the risk of brucellosis. The rate of dairy farming and dealing with food business is high in cases with bursellosis, and these people often migrate from outside the province of Bursa. Therefore, it may be useful for family physicians to pay attention to the risk of brucellosis in people who immigrate. In addition, it may be useful to develop health education programs to prevent the brucellosis epidemic in the immigrant population.