Öğretmen ve okul yöneticilerinin sürdürülebilirliğe ilişkin görüşleri
Views of teachers and school administrators' on sustainability
  1. Tez No: 981602
  2. Yazar: ERCAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH KARACABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlık son yıllarda derin çevresel bozulmalar, artan toplumsal eşitsizlikler ve küresel ölçekte hissedilen ekonomik krizlerle yüzleşmektedir. Bu gelişmeler, sürdürülebilirlik kavramını yalnızca bir tercih değil, yaşanabilir bir gelecek için vazgeçilmez bir gereklilik haline getirmiştir. Bugün artık çevremizdeki her değişim, yalnızca doğayı değil, toplumların adalet anlayışını ve ekonomik dengeleri de doğrudan etkilemektedir. Bu noktada eğitim, bireylerin hem düşünce hem de davranış dünyasını şekillendiren güçlü bir araç olarak öne çıkmaktadır. Okullarda verilen her ders, yapılan her etkinlik, aslında çocuklara yalnızca bilgi değil, aynı zamanda yaşam biçimi kazandırmaktadır. Dolayısıyla öğretmenler ve yöneticiler, salt bilgi aktaran kişiler değil; sürdürülebilir bir yaşamın somut örneklerini sergileyen rol modellerdir. Onların davranışları, seçimleri ve değerleri öğrenciler için birer“yaşayan ders”niteliği taşır. Bu çalışmada, Gaziantep'in Nizip ilçesinde görev yapan ortaokul ve lise öğretmenleri ile okul yöneticilerinin sürdürülebilirliğe ilişkin algıları incelenmiştir. Araştırma 2024–2025 eğitim-öğretim yılında yürütülmüş ve toplam 25 katılımcıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden veriler toplanmıştır. Görüşmeler sırasında öğretmenlerin ve yöneticilerin sürdürülebilirliği nasıl anlamlandırdıkları, bunu günlük uygulamalarına nasıl yansıttıkları ve öğrencilerle ilişkilerinde nasıl rol modellere dönüştükleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular, katılımcıların çoğunlukla sürdürülebilirliği çevresel boyut üzerinden düşündüklerini ortaya koymuştur. İklim değişikliği, doğal kaynakların korunması ve atık yönetimi en çok öne çıkan temalardır. Bununla birlikte ekonomik sürdürülebilirlik ve toplumsal adalet konularında farkındalığın daha zayıf olduğu görülmüştür. Katılımcıların ifadeleri, bireysel değerlerin, sosyal çevrenin ve mesleki deneyimlerin sürdürülebilirlik algılarını şekillendirdiğini göstermektedir. Ayrıca öğretmenler, sürdürülebilirliğin yalnızca derslerde değil; okulun tüm yaşamına yayılması, yani öğrencilerin günlük deneyimleriyle bütünleşmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak araştırma, öğretmenlerin bilgi ve tutumlarının güçlendirilmesinin, öğrencilerin küresel sorunlara karşı daha donanımlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacağını göstermektedir. Başka bir deyişle, okul koridorlarından sınıf etkinliklerine uzanan her ortam, sürdürülebilirliğin öğretildiği değil, yaşandığı bir alan haline geldiğinde anlamlı bir dönüşüm gerçekleşecektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, humanity has been confronted with profound environmental degradation, increasing social inequalities, and economic crises felt on a global scale. These developments have rendered the concept of sustainability not merely a choice but an indispensable necessity for a livable future. Today, every change in our surroundings directly affects not only nature but also societies' sense of justice and economic balance. At this point, education emerges as a powerful tool that shapes both the thinking and behavioral worlds of individuals. Every lesson taught and every activity carried out in schools not only conveys knowledge but also instills a way of life in children. Therefore, teachers and administrators are not merely transmitters of information; they are role models who embody concrete examples of sustainable living. Their behaviors, choices, and values serve as“living lessons”for students. This study examines the perceptions of sustainability among middle and high school teachers and school administrators working in the Nizip district of Gaziantep. The research was conducted during the 2024–2025 academic year, and data were collected through semi-structured interviews with a total of 25 participants. The interviews sought to understand how teachers and administrators conceptualize sustainability, how they reflect it in their daily practices, and how they transform into role models in their interactions with students. The findings reveal that participants mostly perceive sustainability through its environmental dimension. Issues such as climate change, resource conservation, and waste management were the most prominent themes. However, awareness regarding the economic and social dimensions was found to be weaker. The participants' statements show that personal values, social context, and professional experiences shape their perceptions of sustainability. Moreover, teachers emphasized that sustainability should not be limited to classroom instruction but should permeate the entire school life, becoming integrated into students' everyday experiences. In conclusion, the research demonstrates that strengthening teachers' knowledge and attitudes will contribute to raising students as more equipped individuals in the face of global challenges. In other words, when every space—from school corridors to classroom activities—becomes an area where sustainability is not only taught but also lived, a meaningful transformation can occur.