Impact of the energy issue on Turkey's Eastern Mediterranean policy
Enerjı̇ meselesı̇nı̇n Türkı̇ye'nı̇n Doğu Akdenı̇z polı̇tı̇kasına etkı̇sı̇
  1. Tez No: 852820
  2. Yazar: GÖKÇE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Enerji Güvenliği, Münhasır Ekonomik Bölge, Kıta Sahanlığı, Sınırlandırma, Continental Shelf, Eastern Mediterranean, Exclusive Economic Zone, Delimitation, Energy Security
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Enerji ve enerji güvenliği dış politika oluşturmada en önemli unsurlardan biridir. Bu tezin bölümlerinde de belirtildiği üzere, alternatif enerji arayışı ve bu enerji kaynaklarında hak sahibi olma arayışı ile birlikte Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbonlar, Doğu Akdeniz'i karmaşaya sürükledi. Türkiye'nin dışarıdan gelen enerji kaynaklarına bağımlı oluşu, artan enerji tüketimi ve dış politika stratejisi olan Avrupa'ya enerji transfer noktası olma isteği, Türkiye'nin de Doğu Akdeniz'de oluşmakta olan enerji denkleminin içine dahil olma isteğini ortaya çıkardı. Buna karşın bu denklemin tarafı olan aktörler Türkiye'yi bu denklemin dışında bıraktı. Türkiye, belirtildiği üzere, bu duruma karşın bazı aksiyonlar aldı fakat bunlar yeterli olmamakla beraber Covid-19'dan sonra Türkiye bu bölgede aktivitelerine son verdi ve daha ziyade ilgisini Karadeniz'e ve buradan çıkacak enerji kaynaklarına çevirdi. Bu bağlamda bu tez çalışmasında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e yönelik ne yapması gerektiğine cevap verilmiştir. Ve şu sonuca varılmıştır; öncelikle Türkiye Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminde yaralan bölgesel ve bölge dışı aktörlerle ilişkilerini düzeltmelidir. Var olan durumdaki Türkiye'yi bölgede dışlama stratejilerini tersine çevirmesi, bölge ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları kendi lehine çevirmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca Doğu Akdeniz'de başlatılan ve daha sonraları Karadeniz'e yöneltilen sondaj ve arama çalışmalarının devam ettirilmesi gerektiği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy and its security is one of the most important issues in making of a foreign policy. As mentioned in this thesis chapters, the seeking of alternative energy resources and having their own share, stirred the Eastern Mediterranean with the discoveries of hydrocarbon reserves. The fact that Turkey is highly dependent on energy resources, that its consumption rates are increasing year by year, and that it aims to be the energy hub that transfers energy to Europe, has also led Turkey to want to be part of the energy equation that is emerging in the Eastern Mediterranean. Although the parties to this equation excluded Turkey. Turkey took some actions in the region, but it is not enough plus after Covid-19 Turkey stopped its actions, and recently it shifted its interest mainly to the Black Sea in terms of energy. In this context, this thesis answered the question of what Turkey should do in the Eastern Mediterranean. And concluded that she needed to take actions to better her relations with the regional actors-states and non-regional actors that had a part in the equation. Turn the current situation of exclusion otherwise and use the disagreements between those actors to her advantage. Also, continue her activities of drilling and research in the Eastern Mediterranean that she initiated before, but shift to the Black Sea.