On the way to 'ecological circumspection': A revaluation of the Heideggerian conception of technology
'Ekolojik farkındalık' yolunda: Heideggerci teknoloji anlayışının yeniden yorumlanması
- Tez No: 852821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CORRY MICHAEL SHORES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği, iklim krizi, ekolojik farkındalık, Martin Heidegger, teknoloji, climate change, climate crisis, ecological circumspection, Martin Heidegger, technology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışması, iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratmak adına Heideggerci teknoloji anlayışını yeniden yorumlayıp Martin Heidegger'in terminolojisinden ilham alınarak ilk kez burada telaffuz edilen“ekolojik farkındalık”kavramını tanıtmayı amaçlamaktadır. 18. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Sanayi Devrimi'nden bu yana teknoloji, insan yaşamının önemli bir bileşeni hâline geldi. Hiç şüphe yok ki teknolojik gelişmeler sayesinde günümüzde, geçmişe nazaran görece daha konforlu hayatlar yaşıyoruz. Lakin, teknolojileşmeye paralel aşırı nüfus artışı ve doğal kaynakların fütursuzca tüketimi beraberinde iklim değişikliği olarak adlandırılan ciddi bir ekolojik tehdidi gündeme getirdi. İnsanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelendirilebileceğimiz bu durum bize, yakın gelecekte, insan türü olarak dünya üzerindeki varlığımızı tehlikeye atabilecek çeşitli ekolojik felaketlerle karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor. Gelinen bu kritik noktada, çağdaş teknolojinin özünü anlayıp mevcut iklim kriziyle etkin bir şekilde mücadele edebilmek için Heidegger'in özgün fikirlerini referans alarak ekolojik sorunların tırmanmasına katkıda bulunan Batı metafizik geleneğinin ontolojik gelişimini daha iyi analiz edebiliriz. Böylece, modern“varlık”anlayışımızı objektif bir şekilde irdeleyerek gezegenimizin temel unsurları olan tüm canlı ve cansız varlıklarla olan organik bağımızı hatırlayabilir ve bunların doğal tezahürlerine dair ekolojik farkındalık geliştirebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study aims to create awareness regarding climate change by reexamining the Heideggerian understanding of technology and offering the concept of“ecological circumspection,”which is inspired by Martin Heidegger's terminology and articulated for the first time here. Since the onset of the Industrial Revolution in the second half of the 18th century, technology has emerged as a significant driving force in human life. Even though technology has enabled us to achieve remarkable progress in various domains of life, it has also initiated environmental problems along with overpopulation and the depletion of natural resources. Today, our planet is confronted with a significant ecological threat, namely climate change, which has been predominantly instigated by technological progress. This indicates that in the near future, as a human species, we may experience a variety of ecological disasters that imperil our ability to survive on Earth. At this crucial juncture, Heidegger's ideas are unique for comprehending the essence of modern technology and confronting the current climate crisis. In this specific setting, an ontological inquiry into the Western metaphysical tradition, which has contributed to the escalation of the present ecological problems, is necessary. By truly grasping the underpinnings of the contemporary conception of“being,”we may recall our organic connection to all beings, which are the essential elements of our planet, and cultivate an ecological circumspection regarding how they naturally unfold.