The reflections of privalization policies in Turkish newspapers: The case of Türk Telekom
Türk yazılı basınında özelleştirme haberlerinin yansıması: Türk Telekom örneği
  1. Tez No: 852819
  2. Yazar: BEKİR ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN TAŞBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Türk Telekom, Medya, Toplumsal Rıza Üretme, İdeolojik İnşa, Privatization, Türk Telekom, Media, Generating Social Consent, Ideological Construction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Temel olarak, medya araçları kullanılarak özelleştirme politikalarına karşı ortak bir duyu yaratmak için yürütülen ideolojik inşa sürecini ele alan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bu bağlamda birinci bölümde, özelleştirme politikalarının fikri altyapısı konumundaki neoliberal ideolojinin temelini oluşturan kapitalizmin ortaya çıkışı ve tarihsel süreç içerisindeki dönüşümünden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü iki ana başlık altında toplanmıştır. İlk başlık altında ideoloji kavramının ortaya çıkışı ve farklı dünya görüşüne sahip bilim insanlarının kavrama yönelik bakış açıları ele alınmıştır. İkinci başlık altında ise medya olgusu incelenmiş ve medyaya ilişkin düşünsel farklılıklar ele alınarak medyanın kapitalist hegemonya içindeki toplumsal rıza üretme aracı olma konumundan bahsedilmiştir. Özelleştirme kavramının detaylı bir şekilde ele alındığı üçüncü bölümde, ilk olarak özelleştirme kavramının ne anlama geldiği, nasıl ortaya çıktığı, amaçlarının neler olduğu ve kullanılan özelleştirme yöntemleri incelenmiştir. Özelleştirme kavramının temelini oluşturan neoliberalizmin dünya ve Türkiye'deki gelişim sürecinin de ayrıntılı bir şekilde ele alındığı bu bölümde esas olarak özelleştirme politikaları ve neoliberal ideoloji arasındaki ilişki ele alınmış ve Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın uygulama boyutunu da oluşturan dördüncü ve son bölümde ise; ilk olarak dünyadaki ve Türkiye'deki medya kuruluşlarının endüstrileşme sürecinden bahsedilmiştir. Daha sonra, temel olarak medya ve gerçeklik arasındaki ilişkinin incelendiği son bölümde medyanın özelleştirme anlayışına yönelik toplumsal rıza üretmedeki etkin rolü yazılı basında yer alan haberlerin incelenmesi vasıtasıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Basically, this study, which deals with the ideological construction process carried out to create a common sense against privatization policies by using media tools, consists of four parts. In this context, in the first part, the emergence of capitalism, which forms the basis of neoliberal ideology, which is the intellectual infrastructure of privatization policies, and its transformation in the historical process are mentioned. The second part of the study is organized under two main headings. Under the first heading, the emergence of the concept of ideology and the perspectives of scientists with different worldviews on the concept are discussed. Under the second heading, the media phenomenon is examined and the position of the media as a means of producing social consent within the capitalist hegemony is mentioned by discussing the intellectual differences regarding the media. In the third section, where the concept of privatization is discussed in detail, firstly, what the concept of privatization means, how it emerged, what its objectives are and the privatization methods used are examined. In this chapter, the development process of neoliberalism in the world and in Turkey, which forms the basis of the concept of privatization, is discussed in detail, and the relationship between privatization policies and neoliberal ideology is discussed and the privatization process of Türk Telekom is examined in detail. In the fourth and final chapter, which also constitutes the practical dimension of the study, the industrialization process of media organizations in the world and in Turkey is first mentioned. Then, in the last part, where the relationship between media and reality is examined, the effective role of the media in producing social consent for privatization is revealed through the analysis of the news in the print media.