Feminism as new 'meta-politics': Women's movement in Türkiye beyond all ideological and political dispositions
Yeni 'siyaset üstü' olarak feminizm: Tüm ideolojik ve siyasi eğilimlerin ötesinde Türkiye'de kadın hareketi
  1. Tez No: 852826
  2. Yazar: ÖZGE KONURALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Hareketi, Kadın Örgütleri, Feminizm, Siyaset Üstü, Etkileşim, Women's Movement, Women's Organizations, Feminism, Meta-politics, Interaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu tez, farklı kadın grupları arasında süregelen tarihsel ideolojik ve politik ayrılıkları aşma ve kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliğini Türkiye'nin siyasi gündemine taşıma konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu kanıtlayan kadın hareketinin genel durumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Kadın hareketi sadece Türkiye'de değil, dünya çapında en güçlü hareketlerden biri olarak varlığını sürdürmektedir ve bu, hareketin yüzyıllar boyunca kazandığı başarılarda da açıkça görülmektedir. Bununla birlikte, kadın hareketinin, kadın örgütleri arasındaki tarihsel ideolojik ve politik ayrımlardan tam olarak bağımsız olmadığı gerçeği göz önüne alındığında, bu tezin temel araştırma sorusu,“tüm kadınlara”hitap etme iddiasında olan kadın örgütlerinin ve kadın hareketinin, kendi aralarındaki ideolojik uçurumları aşmayı isteyip istemediği ya da bunu ne kadar başarabildiğidir. Bu tez, kadın hareketinin tüm farklı kimlikleri kapsayan kapsayıcı bir kamusal alan oluşturma konusundaki önemli potansiyelini de dikkate alarak, kadın örgütlerinin“feminizm”e yönelik farklı duruşlarını ve farklı kuşakları temsil eden kadınlar arasındaki farklı bakış açılarını da incelemektedir. Bu amaçla, bu tez, Türkiye'deki farklı politik duruşlara sahip (seküler, liberal, feminist/reformist, sosyalist, Kemalist ve İslami kadın örgütleri dahil) 25 farklı kadın örgütünün 56 temsilcisiyle, 2020-2021 yılları arasında gerçekleştirilen, derinlemesine, yarı yapılandırılmış görüşmelere dayanmaktadır. Farklı kadın örgütleri ile yapılan görüşmeler sonunda ortaya çıkan sonuç gösteriyor ki, kadın hareketi, farklı kadın grupları arasındaki ideolojik ve politik ayrımları aşma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğu gibi, aynı zamanda“feminizmin”sınırlarını genişleterek yeni bir“siyaset üstü”anlayışı sunma potansiyeline de sahiptir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate the general condition of women's movement which proves its great potential to overcome the prevailing historical ideological and political cleavages among different women's groups and put women's rights and gender equality onto the political agenda of Türkiye. Women's movement, not only in Türkiye but worldwide, has been standing as one of the strongest movements, which is evident in the achievements that the movement gained throughout centuries. Given the fact that women's movement is not fully independent from the historical ideological and political cleavages among women's organizations, the main research question of this dissertation was designated as, whether women's organizations and women's movement, who claim to address“all women”, aims to and can achieve to overcome the ideological cleavages among themselves. By taking into consideration women's movements' important potential to build up an overarching public sphere including all different identities, this dissertation also investigates women's organizations diverse standing towards“feminism”and different point of views among women representing different generations. To this end, this dissertation is based upon the in-depth semi-structured interviews held with 56 representatives of 25 different women's organizations with diverse political standings (including secular, liberal, feminist/reformist, socialist, Kemalist and Islamic women's organizations) in Türkiye between 2020-2021. What has been discovered that, women's movement does not only have a great potential to overcome the ideological and political cleavages among different women's groups but also has the great potential to offer a new understanding of“meta-politics”through extending the limits of“feminism”.