Experiences of mothers with autistic children during the diagnosis process of their child
Otizmli çocuğu olan annelerin çocuklarına tanı konma sürecindeki deneyimleri
  1. Tez No: 852834
  2. Yazar: SEZGİ KURŞUN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÖZBEK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Annelik, Yorumlayıcı Fenemenolojik Analiz, Tanı, Deneyim, Autism, Mother, Interpretative Phenomenological Analysis, Diagnosis, Experience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde otizmin görülme sıklığı hem dünyada hem ülkemizde yıllar geçtikçe artmaktadır. Otizmde erken tanı almak, erken müdahale, eğitim programlarını takip etmek açısından oldukça önemlidir. Tanıyı ilk fark edenlerden, temel bakım veren kişi annelerin gözlemleri önemli bir yere sahiptir. Bu tezin amacı, otizmli çocuğu olan annelerin çocuklarına tanı konma sürecindeki deneyimlerini incelemektir. Çalışmada, bu süreçte annelerin deneyimlerini derinlemesine anlamak amaçlanmıştır. Tanı alma sürecinde anne-çocuk etkileşiminin, annenin neler yaşadığının annenin bakış açısından anlaşılması hedeflenmiştir. Annelerin biricik deneyimlerini anlamak amacı ile nitel bir araştırma metodolojisi tercih edilmiştir. Amaca yönelik oluşturulan örneklem sonucunda beş otizmli çocuğu olan anne çalışmaya katılmıştır. Bu katılımcıların her biri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, iletişim eksikliği: tanı öncesi dönemde anne-çocuk iletişiminde yaşanan zorluklar, tanıda gecikme, tanı sürecinde yaşananlar ve tanı sonrası kabullenme olmak üzere dört tema tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve bu doğrultuda klinik müdahaleye ilişkin çıkarımlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the prevalence of autism continues to rise worldwide, with an increasing trend over the years. Early recognition of autism, early intervention, and adherence to educational programs are of paramount importance. Particularly, the observations of mothers, who are often the first to notice the signs and serve as primary caregivers, play a significant role in the diagnostic process. This thesis aims to explore the experiences of mothers with children on the autism spectrum during the diagnosis of their children. The study seeks to expand our understanding of experiences of mothers throughout the diagnostic journey. The primary focus of the diagnosis process is to comprehend the mother-child interaction and gain insights into the perspective of mothers. To capture the unique experiences of these mothers, a qualitative research strategy was conducted. Purposive sampling consisted of five mothers with autistic children. Semi-structured interviews were conducted with each of the participants and the interviews were analyzed through Interpretative Phenomenological Analysis. The analysis revealed four themes: when there is no communication: challenges in mother-child communication in the pre-diagnostic period, delays in the process of diagnosis, what happened during the diagnosis process and acceptance after diagnosis. The findings of the study were discussed within the context of relevant literature, and implications for clinical interventions were drawn accordingly.