Situating sacred portraits in the sixth century religious sphere: Visuality in Ravenna
Kutsal portrelerin altıncı yüzyıl dini atmosferindeki yeri: Ravenna'da görsellik
- Tez No: 852875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YONCACI ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Erken Ortaçağ Bizans, mozaik, Ravenna, ritüel odaklı görsellik, erken Hristiyan bazilikaları, Early Medieval Byzantium, mosaic, Ravenna, ritual-centered visuality, early Christian basilicas
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Geç antik Akdeniz boyunca Bizans kiliselerini süsleyen mozaikler hedef kitleleriyle oldukça ritüelleştirilmiş bir ortamda etkileşime girmelerine rağmen, alan yazımında genellikle özerk nesneler olarak ele alınmıştır. Bunun yerine, bu çalışma, mozaiklerin ritüelistik işlevlerinin doğasında bulunan görme ve görsellik arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Bunu yaparken, Ravenna'nın geç antik dönem kiliselerini süsleyen mozaiklere yoğunlaşıp, bu mozaiklerin ritüel ortamlarında nasıl algılandıklarına odaklanır. Bu çalışma ilk olarak Erken Bizans'ta kutsal kabul edilen dini figürlere ve onların görsel temsillerine karşı kültürel tutumları keşfedecektir. Devamında, üçüncü ve dördüncü bölümler, Ravenna'da beşinci ve altıncı yüzyıllarda sanatın din adamları ve imparatorluk figürleri himayesi altında gelişiminin tarih yazımına ayrılmıştır. Bu bölümler Sant'Apollinare Nuovo, San Vitale ve Sant'Apollinare Classe kiliselerini süsleyen mozaiklerin mekansal analizini yapan beşinci bölüm için tarihsel zemini hazırlar. Analizler, mozaiklerin kilise ayinlerine katılan farklı izleyici grupları, yani cemaat üyeleri ve din adamları için farklı olan görünürlük seviyelerini ortaya koymaktadır. Ravenna'nın anıtsal kiliselerini süsleyen mozaiklerin, üretildikleri ve sergilendikleri dönemin oküler alışkanlıklarıyla birlikte incelenmesi, Erken Ortaçağ Bizans İmparatorluğu'nun görsel rejiminin oluşumuna katkıda bulunan çeşitli aktörlere ve amaçlara erişim sağlar.
Özet (Çeviri)
Despite mosaics adorning Byzantine churches across the late antique Mediterranean being meant to interact with their intended audiences in a highly ritualized setting, the scholarship has often treated them as autonomous objects. This study, instead, focuses on the relationship between vision and visuality inherent in their ritualistic function. In offering a re-reading of the Byzantine's mind's eye, it concentrates on mosaics adorning the late antique churches of Ravenna, placing a particular focus on how these mosaics were perceived within their ritualized setting, where sight, memory, and veneration were intersected. It will first explore the cultural attitudes towards holy figures and their representation in Early Byzantium. In what follows, the third and fourth chapters are devoted to a historiography of the late antique Ravenna, mapping out the ecclesiastical and imperial patronage of art in the fifth and sixth centuries. As such, these chapters set the necessary framework for the fifth chapter that employs spatial analysis of the mosaics adorning the churches of Sant'Apollinare Nuovo, San Vitale, and Sant'Apollinare Classe. The analyses reveal the varying patterns of visibility that existed for different audience groups attending the liturgical services, namely congregational members, and the clergy. Examining mosaics adorning monumental churches of late antique Ravenna in relation to the viewing habits of the culture provides access to the diverse actors and purposes that contributed to the formation of the visual regime of Early Medieval Byzantium.