An ecofeminist analysis of Ursula K. Le Guin's The Word for World is Forest and Latife Tekin's Muinar
Ursula K. Le Guin'in 'Dünyaya Orman Denir' ve Latife Tekin'in 'Muinar'ın ekofeminist bir analizi
- Tez No: 852874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Ekoeleştiri, Latife Tekin, Ursula K. Le Guin, ecofeminism, ecocriticism, Latife Tekin, Ursula K. Le Guin
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez, Ursula K. Le Guin'in“Dünyaya Orman Denir”adlı eserini ve Latife Tekin'in Muinar eserini ekofeminist teoriler üzerinden incelemektedir.“Dünyaya Orman Denir”in ana karakterleri olan, Kaptan Davidson, Raj Lyubov ve Selver'ı ekofeminist teorinin merceğiyle analiz edecektir. Yüzbaşı Don Davidson, sömürücü Batılılaşmış zihniyetin temsilidir; Raj Lyubov ise ne sömüren ne de sömürülen aradaki durumu temsil etmektedir. Selver sömürülen yerli toplumların temsilidir. Kitap, ırksal ve toplumsal cinsiyet yabancılaşmasını ve bunun küçük ve dışlanmış gruplarda yarattığı korkuyu tartışıyor, aynı zamanda toplumun doğayla olan simbiyotik ilişkisini ve doğanın toplumun hayatta kalması için ne kadar önemli olduğunu tartışıyor. Latife Tekin'in“Muinar”ı, karmaşık ve bilinç akışı benzeri yapısına rağmen, önemli ekolojik fikirleri aktaran, ekolojik açıdan bilinçli bir kitaptır. Tekin, insan dışı dünya ile insan dünyası arasındaki karşılıklı bağlılığı vurgulayarak, zararlı insan merkezli düşünceyi dengelemenin bir yolu olarak Muinar karakteri aracılığıyla, eko-maneviyatı ve ekolojik açıdan bilinçli düşünceyi teşvik ediyor. Kitabı boyunca kapitalizmin sömürüsüne, ticarileşmesine ve tüketimine dair algısal bir eleştiriyi bünyesinde barındırıyor. Ursula K. Le Guin'in“Dünyaya Orman Denir”ile Latife Tekin'in“Muinar”adlı eseri ilk bakışta hem tema olarak hem de edebi üslup olarak farklı görünmektedir. Ancak her ikisi de ekofeminist temalarla ilgileniyor ve ekofeminizmin farklı dallarına ilişkin teorileri ve tartışmaları derinlemesine inceliyor.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Ursula K. Le Guin's The Word For World Is Forest and Latife Tekin's Muinar through ecofeminist theories. The Word for World is Forest (WWF) WWF will analyse its main characters, Captain Davidson, Raj Lyubov, and Selver, through the lens of ecofeminist theory. Captain Don Davidson is the representation of exploitative Westernized mindset, whereas Raj Lyubov represents the in-between state, neither exploiter nor exploited. Selver is the representation of the exploited, indigenous societies. The book discusses the racial and gender estrangement, and the fear it causes to minor and marginalized groups, but also it discusses symbiotic relationship the society has with the nature and how crucial the nature is to the society's survival. Despite its complex and stream of consciousness-like structure, Latife Tekin's Muinar is an ecologically conscious book that conveys significant ecological ideas. By highlighting the interconnectedness between the non-human and human world, Tekin promotes eco-spirituality, and ecologically aware thinking through the character, Muinar, as a way to counterbalance damaging anthropocentric thinking. Tekin incorporates a perceptive critique of capitalism exploitation, commercialization, and consumption throughout her book. At first glance, Ursula K. Le Guin's“The Word of the World is Forest”and Latife Tekin's“Muinar”seem different in terms of theme and literary style. However, they both engage in ecofeminist themes and delve into the theories and discussions of different branches of ecofeminism.