Determinants of pollution: Comparative analysis of developed and developing countries in the EU
Kirliliğin belirleyicileri: AB'deki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 852926
  2. Yazar: FIRAT YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL İPEK TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kirlilik, Karbon Emisyonu, PVO Modeli, Gelişmiş/Gelişmekte olan ülkeler, Pollution, Carbon Emissions, PVAR model, Developed/Developing Countries
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Avrupa Birliği (AB) içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için kirliliğin belirleyicilerini karşılaştırarak inceler. Bu çalışmada, 2000 ve 2019 yılları arasında Çevresel Kuznet Eğrisi Teorisi bağlamında gelişmiş ve gelişmekte olan AB ülkeleri ve AB'nin geneli için kirliliğin ana belirleyicilerini analiz etmeye çalışıyoruz. Bunları yapmak için, farklı ekonomik, politik ve yapısal geçmişe sahip ülkeler için ortak özellikleri yakalamak amacıyla buna uygun ekonometrik yöntem olan Panel Vektörel Otoregresyon modelini (PVO modeli) kullandık. Çalışmamızda, çevre ile ilgili teknolojilerin kullanımı, çevresel vergi, doğal kaynak kirası, yenilenebilir enerji tüketimi, kentleşme düzeyi ve kişi başına düşen GSYİH'nin, bağımlı değişkenimiz olan kişi başına düşen karbon emisyonları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu bulduk. Bu çalışmanın bulguları, AB'deki kirlilik dinamiklerine daha derin bir bakış açısı ortaya koymakta ve aynı zamanda politika yapıcılara AB'deki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kirliliği azaltmak için etkili stratejiler oluşturma konusunda önemli öngörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master thesis examines the determinants of pollution, comparing and contrasting these determinants for developed and developing countries within the European Union (EU). In this study, we try to analyze main determinants of pollution for developed and developing EU countries and the EU as a whole for the years between 2000 and 2019 in the context of Environmental Kuznets Curve Theory. In order to do these, we employed Panel Vectoral Autoregression model (PVAR model) which is main econometric method for capturing common characteristics for countries which has different economic, political and structural background. In our study, we found that use of environment related technologies, environmental tax, natural resource rent, consumption of renewable energy, urbanization level, and GDP per capita have a significant impact on our dependent variable carbon emissions per capita. The findings of this study contribute to a deeper understanding of pollution dynamics in the EU and it also offers policymakers valuable insights for creating effective strategies to combat pollution in developed and developing countries in the EU.