BREXIT and beyond: Instrumental use of racialization of Turkish-speaking communities in the UK through a right-wing populist discourse
BREXIT ve ötesi: İngiltere'deki Türkçe konuşan toplulukların ırksallaştırılmasının sağ-popülist bir söylem aracılığıyla araç olarak kullanımı
  1. Tez No: 852936
  2. Yazar: SEZER KIRPIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HELGA IDA RITTERSBERGER-TILIC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: online gazetecilik, Brexit, ırkçılık, korku ve popülizm, Türkçe konuşan topluluk, online journalism, Brexit, racialization, fear and populism, Turkishspeaking community
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, Brexit dönemi öncesinde ve sonrasında Türkçe konuşan topluluklara yönelik ırksallaştırma süreçleri ve yabancı düşmanı söylemlerin İngiltere'deki online gazetelerde nasıl tasvir edildiğini analiz etmektedir. İngiltere'de yaşayan sekiz Türk gazeteci ile yapılan görüşmeler aracılığıyla, bu çalışma bu tasvirleri şekillendiren altta yatan motivasyonları ortaya çıkarmayı ve bu tasvirlerin daha geniş toplumsal bağlamdaki amaçlarını anlamayı amaçlar. Temel amaç, bu tasvirlerin arkasındaki niyeti anlamak, bunların oluşturulduğu süreçleri ve daha spesifik olarak ırkçılığın, Türkçe konuşan topluluklara karşı toplumsal tutumları şekillendirmedeki rolünü açıklamaktır. İngiltere'de ideolojik görüşlerini açıkça ifade eden yaygın iki gazete The Guardian ve The Daily Mail'in içerik analizi ile, bu çalışma Türkçe konuşan toplulukları konu edinen söylemleri incelemeyi ve bu iki gazetenin ürettikleri haberlerde Türklerle ilgili içerik, söylem ve anlatılardaki ana farkları ortaya çıkarmayı amaçlar. Ayrıca, online gazetelerdeki söylemler ile görüşme yapılan gazetecilerin verdiği yanıtlar arasındaki benzerlikleri ve farkları açıklamayı hedefler. Brexit dönemi boyunca Türkçe konuşan toplulukları negatif bir şekilde tasvir etmek için stratejik olarak kullanılan belirli bir söylemin, siyasetçiler ve gazeteler tarafından benimsendiği sonucuna varılmıştır. İlginç bir şekilde, Brexit dönemi sona erdiğinde, bu söylem daha az negatife dönmüştür. Bu da online gazetelerde ve siyasi retorikte Türkçe konuşan topluluklar hakkındaki negatif tasvirlerin zaman ve bağlam açısından belli bir amaç güdülerek benimsendiğini, amaca ulaşıldıktan sonra bu tutumun ortadan kalktığını açığa çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research conducts an analysis of how racialization processes and xenophobic discourses towards the Turkish-speaking communities in the UK are portrayed in online newspapers before and after the Brexit period. Through interviews conducted with eight Turkish journalists residing in the UK, this study aims to reveal the underlying motives shaping these portrayals and understand the purpose they serve in the broader societal context through their eyes. The main objective is to comprehend the purpose behind by these portrayals, the processes through which they are constructed and, more specifically, to clarify how racialization influences societal perceptions of Turkish-speaking communities. In addition, with a content analysis of two widely read newspapers in the UK, The Guardian and The Daily Mail, that prominently express their ideological views, the study aims to examine the narratives and discourses surrounding Turkish-speaking communities and to identify the main differences in the content, discourse, and narratives concerning Turks in the news produced by these two newspapers. Additionally, the study aims to explain the commonalities and differences between the discourses in online newspapers and the responses provided by the interviewed journalists. It concludes that a specific discourse, strategically employed to portray Turkish-speaking communities negatively, was adopted by various politicians and newspapers throughout the Brexit period. Interestingly, as the Brexit period concluded, the discourse returned to normal, indicating a temporal and contextual aspect to the instrumental adoption and normalization of negative portrayals in online newspapers and political rhetoric.