Securitization of fake news
Sahte haberlerin güvenlikleştirilmesi
- Tez No: 644540
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİF ONUR BAHÇECİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Dezenformasyon, Sahte haberler, Güvenlikleştirme, Sosyal Medya, Gerçek Ötesi, Disinformation, Fake News, Securitization, Social Media, Post-Truth
 - Yıl: 2020
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, sahte haberlerin güvenlikleştirilmesi tartışması ve sonuçları, yalan haberler hakkındaki endişelerin nasıl temel insan haklarının altının oyulmasına neden olduğunu anlamak adına araştırılmıştır. Bu çalışmada ayrıca bilgi, dezenformasyon, haber ve sosyal medya hakkındaki değişmekte olan algılar, bu kavramların nasıl geniş çapta birer güvenlik tehdidi olarak kabul edildiği ve bu kabulün etkilerinin neler olduğu araştırılmıştır. Başlangıçta sosyal medya bilgi edinme ve paylaşma adına kullanışlı, ifade özgürlüğü ve demokrasinin gelişmesine yardımcı olan bir platform olarak algılanıyordu. Bununla birlikte özellikle 2016 ABD başkanlık seçimleri ve Brexit referandumundan sonra sosyal medyanın aynı zamanda dezenformasyonun yayılmasına yardım ettiği ve insanları yanlış yönlendirmek ve manipüle etmek için kullanılabileceği anlaşıldı. Sosyal medyanın seçim sistemi üzerindeki hatırı sayılı etkileri anlaşıldığında, sahte haberler ve dezenformasyon da birçok aktör tarafından tehdit olarak algılandı. Dezenformasyon ve sosyal medyanın kötüye kullanımının ekonomi, siyaset ve demokrasiyi tehdit ettiği iddia edildi. Bu sebeple sahte haberler bir güvenlik meselesi haline geldi. Yalan haberleri güvenlik meselesi gibi sunmak katı yasalar ve önerilere meşruiyet kazandırmakta bu durum ifade özgürlüğünün altını oymakta ve medyada sansüre neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study argues that fake news is being transformed into a security issue. This transformation has or has the potential to have significant consequences in terms of human rights in Europe and beyond. This study also argues that perceptions of information, disinformation, news, and social media are changing in recent years, and these notions come to be widely accepted as security threats. Initially social media was perceived as a useful platform for obtaining and sharing information that helps the development of free speech and democracy. However, especially after the 2016 US presidential elections and the Brexit referendum, it is understood that social media platforms are also helping the spread of misinformation and it can be used to mislead and manipulate people. Once social media's remarkable impact on the elections is understood, fake news and disinformation came to be perceived as a threat by many actors. These actors claim that disinformation and abusive usage of social media is threatening the economy, politics, and democracy. Presenting fake news as a security issue via securitization legitimizes strict proposals and acts which causes undermining of freedom of speech and censorship in media.