An analysis of the causes of the periodic economic crises in Turkey and their impact on the banking sector
Türkiye'deki periyodik ekonomik krizlerin nedenleri ve bankacılık sektörüne etkilerinin analizi
  1. Tez No: 852954
  2. Yazar: ALEV SICAKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ VEDİT İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz Tipolojisi, Ekonomik Krizler, Türkiye'de Ekonomik Gelişme, Türkiye'de Makro Ekonomik Göstergeler, Türk Bankacılık Sektörü, Crisis typology, Economic crises, Economic development in Turkey, Macro economic indicators in Turkey, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 454
Özet
Bu tez, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Türkiye'de meydana gelen periyodik ekonomik krizlerin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır, özellikle bu krizlerin nedenlerine ve ülkenin bankacılık sektörüne olan sonuçlarına odaklanmaktadır. Ekonomik buhranların Türkiye'nin finansal ve bankacılık kurumları üzerinde nasıl belirgin izler bıraktığını araştırır. Bu çalışmanın önemli bir bölümü, akademik literatürde kriz kavramının nasıl tasvir edildiğine dair detaylı bir inceleme ile birlikte, krizlerin çeşitli sınıflandırmaları ve tipolojileri üzerine kapsamlı bir araştırmayı içermektedir. Tez, Türkiye bağlamıyla paralellikler çizmek için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden seçilmiş örneklerle, küresel olarak yaşanan büyük krizleri araştırmaktadır. Bu tezin önemli bir kısmı, krizlerin Türk bankacılık sektörü üzerindeki finansal etkilerini analiz etmeye ayrılmıştır. Verilerin ve ekonomik teorilerin incelenmesi aracılığıyla, bu araştırma ekonomik krizler ile Türk bankacılık sektörü arasındaki karmaşık dinamiklere değerli içgörüler sunmayı amaçlamaktadır. Amacımız, Türkiye'de ekonomik krizlerin meydana geldiği ortamı kapsamlı bir şekilde anlamaktır. Krizlerin temel nedenleri incelenerek ekonomi ve bankacılık sektörü üzerindeki etkileri analiz edilmiş ve alınan önlemler ile krizlerin sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive examination of the periodic economic crises that have occurred in Turkey since World War II, with a specific focus on their causes and the resultant impacts on the country's banking sector. It explores how these economic upheavals have left their distinct marks on Turkey's financial and banking institutions. A key part of this study involves a detailed review of the concept of crisis as portrayed in academic literature, alongside an extensive research into the various classifications and typologies of crises. The thesis investigates the major crises experienced globally, with a selection of examples from both developed and developing countries, to draw parallels with the Turkish context. A significant portion of the thesis is dedicated to analyzing the financial impacts of crises on the Turkish banking sector. Through an examination of data and economic theories this research aims to provide valuable insights into the complex dynamics between economic crises and the Turkish banking sector. The objective is to develop a comprehensive understanding of the environment in which economic crises transpire in Turkey. The underlying causes of crises have been examined, and their effects on the economy and banking sector have been analyzed, along with the examination of measures taken and the outcomes of the crises.