The adoption of bio-innovation by start-ups toward sustainability
Bio-yeniliklerin girişimciler tarafından sürdürülebilirliğe doğru benimsenmesi
- Tez No: 852964
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAY OZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyoyenilik, Biyomimetizm, İnovasyon, Sürdürülebilirlik, Startup'lar, Bio innovation, Biomimicry, Innovation, Sustainability, Start-ups
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez, biyoinovasyonun başlangıç ekosistemi içinde daha sürdürülebilir uygulamalara doğru kapsamlı bir keşfini sunar, nitel tematik analizi ile nicel bir anketi birlikte kullanarak karma araştırma yöntemini kullanır. Bunun için literatürde biyoinovasyon, yeni girişimler ve sürdürülebilirlik gibi anahtar kelimeler kullanılır. Araştırılan soru şudur:“Biyoinovasyonun yeni girişimler tarafından benimsenmesini ne engelliyor?”Biyoinovasyonun benimsenmesini olumlu yönde etkilediği hipotezi ileri sürülmüş ve veri analizi yoluyla kabul edilmiştir. Veriler, farkındalığın ve bilginin gerçekten de yeni girişimlerde benimseme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve sahnede yer alan paydaşların veya profesyonellerin güncel ve bilgili kalması gerektiğini göstermektedir. Dahası, farkındalığın girişim sermayesi yatırımlarını ve dolayısıyla benimsemeyi olumlu yönde etkilemesi konusunda bir fikir birliği vardır. Veriler ayrıca biyoinovasyon ile sürdürülebilir uygulamalar arasındaki bağlantıyı da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively explores bio-innovation within the start-up ecosystem toward more sustainable practices, integrating a qualitative thematic analysis alongside a quantitative survey employing a mixed research method. For this purpose, keywords such as bio-innovation, start-ups, and sustainability are used in the literature. This research question investigated is: What is preventing the adoption of bio-innovation by start-ups toward a more sustainable future? A hypothesis suggesting that awareness positively affects the adoption of bio-innovation in the start-up landscape was proposed and through data analysis, the hypothesis is accepted. The data indicates that awareness and knowledge do indeed have a positive impact on adoption in start-ups and that stakeholders or professionals involved in the scene should remain updated and well-rounded. Moreover, a consensus around awareness positively inducing venture capital investments and, hence, adoption is shown. The data also illustrates the connection between bio-innovation and sustainable practices.