Terk suçu
Crime of abandonment
  1. Tez No: 852970
  2. Yazar: YELİZ DURGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN BARIŞ ATLADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terk, Türk Ceza Kanunu m.97, Koruma ve Gözetim Yükümlülüğü, Kendini İdare Edememe, Kendi Haline Terk, Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Suç, Abandonment, Turkish Penal Code Article 97, Obligation of Protection and Supervision, Inability to Manage Oneself, Aggravated Crime Due to Consequences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnsanın yaşam hakkı, vücut dokunulmazlığı ve sağlığı ile birlikte kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmesine yönelik, toplumsal dayanışma ve sosyal fayda gibi değerlerin korunması önem taşımaktadır. Bu amaçla, koruma ve gözetim yükümlülüğünün ihlali niteliğinde olan Terk Suçu, 5237 sayılı TCK'nın 97. maddesinde düzenlenmiştir. Madde iki fıkradan oluşmaktadır. Maddenin birinci fıkrasında, terk olgusu bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır. Buna göre; yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Maddenin ikinci fıkrasında ise neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallere yer verilmiştir. Buna göre; terk dolayısıyla mağdur bir hastalığa yakalanmış, yaralanmış veya ölmüşse, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunur. Terk suçuna ilişkin çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; terk kavramı, terk suçunun tarihçesi, çeşitli ülke düzenlemeleri ve benzer suçlarla karşılaştırılmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde; suç ile korunan hukuksal değer, suçun unsurları, özel görünüş biçimleri ve suçun unsurları dışındaki hususlar yer almaktadır. Çalışmamızda, koruma ve gözetim yükümlülüğü altındaki fail bakımından garantörlük kavramı, kendini idare edemeyen mağdur bakımından ise yaş ve hastalık kavramlarından ne anlaşılması gerektiği tartışılmıştır. Fiil bakımından, doktrindeki görüşler ve yargı kararları ışığında kendi haline terk kavramı üzerinde durulmuştur. Terk sonucunda hastalığa yakalanma, yaralanma veya ölüm gibi ağır neticelerin meydana gelmesi bakımından, hükme yönelik eleştiriler ve öneriler incelenmiştir. Ayrıca suçun oluşması bakımından, failin kastının hangi neticeye yönelik olduğunun önemli olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is important to protect values such as the human right to life, bodily immunity and health, as well as social solidarity and social benefit for people to fulfill their obligations. For this purpose, the Crime of Abandonment, which is a violation of the obligation to protect and supervise, is regulated in Article 97 of the Turkish Penal Code No. 5237. The article consists of two paragraphs. In the first paragraph of the article, the phenomenon of abandonment is defined as an independent crime. According to this; Any person who abandons a person who is unable to manage himself/herself due to age or illness and who is therefore under the obligation of protection and supervision, is punished with imprisonment from three months to two years. In the second paragraph of the article, situations that are aggravated due to their consequences are included. According to this; If the victim suffers from a disease, is injured or dies due to abandonment, he/she will be punished according to the provisions of aggravated crime due to its consequences. Our study on the crime of abandonment consists of two parts. In the first part; The concept of abandonment, the history of the crime of abandonment, various country regulations and its comparison with similar crimes are included. In the second part; The legal interest protected by the crime, the elements of the crime, special forms of appearance and issues other than the elements of the crime are included. In our study, what should be understood from the concept of guarantorship in terms of the perpetrator under the obligation of protection and supervision, and the concepts of age and illness in terms of the victim who cannot manage himself/herself, was discussed. In terms of verb, the concept of abandonment is emphasized in the light of the opinions in the doctrine and judicial decisions. Criticisms and suggestions regarding the provision were examined in terms of serious consequences such as illness, injury or death as a result of abandonment. In addition, it has been evaluated that the purpose of the perpetrator is important in terms of the occurrence of the crime.