5237 sayılı Türk Ceza Kanununda terk suçu
Abandonment in the Turkish Criminal Law No. 5237
  1. Tez No: 969692
  2. Yazar: KÜBRA BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak kuralları, Ceza, Koruma ve gözetim yükümlüğü, Suç, Terk, Moral rules, Punishment, Protection and supervision obligation, Offense, Abandonment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Hukuk kuralları ile ahlak kuralları birbiriyle sıkı bir ilişki içerisindedir. Bir toplumun ahlak kuralları gözetilmeden ceza hukuku anlamında suç tanımlarının yapılması düşünülemez. Dolayısıyla toplumca önem arz eden ahlaki değerlere aykırı hareket edilmesinin, kanun koyucu tarafından suç olarak düzenlenmesi ideal hukukun gereğidir. Bu şekilde toplum vicdanında rahatsız edici fiillerin işlenmesi önlenmek istenmekte ve bu fiiller ceza hukuku anlamında bir yaptırıma bağlanarak caydırıcılık sağlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen terk suçu tanımı da bu mahiyettedir. Bir ahlak kuralı olan çevremizi gözetmek, ihtiyaç sahibi yakınlarımızı korumak, ceza hukuku anlamında belirli hallerde koruma altına alınmış olmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 97. maddesinde düzenlenen terk suçu ile koruma ve gözetim yükümlülüğü altındaki mağdurun kendi haline terk edilmesi bir ceza yaptırımına bağlanmıştır. Bu suçun oluşabilmesi için iki önemli husus dikkat çekmektedir. Birincisi mağdurun kendi haline terk edilmesidir. İkincisi ise, kendi haline terk edilen mağdurun kendini idare edemeyecek durumda olmasıdır. Şu halde, koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimsenin, bakılması için bir başkasına teslim edilmesi veya kendini idare edebilecek bir kimsenin terk edilmesi durumlarında bu suç oluşmayacaktır. Toplumun ahlaki değerlerini de koruyan bu suç tanımının uygulamada ve teoride problem arz eden hususlarına çözüm önerilerinin sunulması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu konular değerlendirilirken, terk suçunun ceza hukuku anlamında bir değerlendirilmesi yapılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Law and tight moral rules are interrelated. It is unthinkable to define offenses in terms of criminal law without considering the moral rules of a society. Therefore, it is a requirement of ideal law that acts contrary to moral values that are important to the society are regulated as crimes by the legislator. In this way, it is aimed to prevent the commission of acts that disturb the conscience of the society and to provide deterrence by attaching a sanction in terms of criminal law to these acts. The definition of the offense of abandonment regulated in the Turkish Penal Code No. 5237 is also of this nature. The moral rule of looking after our environment and protecting our relatives in need is protected in certain cases in terms of criminal law. With the crime of abandonment regulated in Article 97 of the Turkish Penal Code No. 5237, abandoning the victim, who is under the obligation of protection and supervision, is subject to a criminal sanction. Two important issues draw attention for this crime to occur. The first is that the victim is abandoned to her own devices. The second is that the victim who is abandoned to her own devices is incapable of governing herself. In this case, this offense will not occur if a person under the obligation of protection and supervision is handed over to someone else to look after or if a person who can manage himself is abandoned. The subject of this study is to present solution proposals for the problematic issues in practice and theory of this crime definition, which also protects the moral values of society. While evaluating these issues, an evaluation of the crime of abandonment in terms of criminal law will be attempted.