Ebu'l-Hasen el-Âmirî'de mutluluk
The happiness in Abû al-Hasan al-'Âmirî
- Tez No: 852980
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Âmirî, Mutluluk, Ahlak, Siyaset, Erdemler, Âmirî, Happiness, Morality, Politics, Virtues
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Âmirî'nin ahlak ve siyaset anlayışının temel ilke ve gayesi mutluluktur. Düşünürümüz kendi dönemine kadar ulaşmış tüm kültür ve medeniyetlerin mutluluk görüşlerini es-Sa'âde ve'l-İs'âd adlı eserinde bir araya getirmiştir. O, Yunan ve İslam ahlak felsefesinde çoğu filozofun görüşünü benimseyerek mutluluğu insan eylemlerinin nihai amacı olarak belirlemektedir. Âmirî ameli felsefeyi üç kısımda ele almaktadır. Bunlar; ahlakın iyileştirilmesi (ıstıslâhu'l-ahlak), ev idaresi (zabtu'l-kedhudâiyye) ve şehir idaresi (tedbîru'l-memleke)' dir. Ona göre insan eylemlerinin temel gayesi ve mutlak yetkinlik ancak mutluluk olabilir. Âmirî, mutluluğu akli ve insani olarak ikiye ayırmıştır. Akli mutluluk nazari yetkinlik ile mümkün iken; insani mutluluk ise kişinin eylemlerindeki yetkinliği (amelî) ile mümkün olmaktadır. İnsanın tam anlamıyla mutlu olabilmesi için bireyde söz konusu iki mutluluğun birlikte bulunması ile mümkün olmaktadır. İnsani mutluluk bireyin erdemlere sahip olmasını gerektirmektedir. Bu da insanın toplumsal bir varlık olmasıyla bağlantılıdır. İnsanın mutluluğu sosyal bir varlık olmasının bir uzantısı olan siyasetle de ilgilidir. Birey ancak halkın mutluluğunu amaçlayan bir yönetimle, mutluluğu elde edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the Âmiri's understanding central fundamental principle and purpose of moralty and politic is happines. Our thinker brought together the views on happines of all cultures and civilisations that had reached up to his own time in his work“al-Sa'âda wa'l-Is'âd”. He adopsts the views of the most philosophers of greek and Islamic moral philosophy and identifies happiness as the ultimate goal of human actions. Âmirî dissusses practial philosophy in three parts: These are improvement of morality (ıstıslahu'l ahlak), household manageent (zaptu'l kedhudâiyye) and city administration (tedbîru'l memleke).According to him, the majör purpose of human actions and absolute perfection can only be through happines. Âmirî divided human happines into two: theoretical and practial. A person can be completely happy only if the two happiness are found together in one. While theoretical perfection corresponds to human mental happiness, perfection in one's actions corresponds to human happines. Human happines requires man to have virtues. This is related to the fact that humans are social beings. Human happiness is also related to politics, which is an extension of being a social being. A person can only achieve happiness through a governmment that aims at the happiness of the people.