OFDM-AİM iletim tekniği için parçacık sürü optimizasyon tabanlı alt-blok set tasarımı
Particle swarm optimization based sub-block set design for OFDM-AIM transmission technique
  1. Tez No: 852981
  2. Yazar: YUSUF ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz haberleşme sistemleri, OFDM, OFDM-IM, OFDM-AIM, Zeki optimizasyon teknikleri, Pso, Wireless communication systems, OFDM, OFDM-IM, OFDM-AIM, Intelligent optimization techniques, Pso
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
5G (Beşinci Nesil) ötesi iletişim sistemleri için aday iletim tekniklerinden biri olan İndeks Modülasyonlu Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama (OFDM-IM) üzerinde birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Tüm İndeks Modülasyonlu OFDM (OFDM-AIM) tekniği de OFDM-IM'nin spektral verimliliğinin artırılması amacı ile geliştirilmiş bir tekniktir. OFDM-IM tekniğinde boş alt-taşıyıcılar bulunmakta iken OFDM-AIM tekniğinde tüm alt-taşıyıcılar aktif duruma getirilmiştir. Bu tez çalışmasında OFDM-AIM'in bit hata oranı (BHO) performansının iyileştirilmesi amacıyla Parçacık Sürü Optimizasyon (PSO) algoritması tabanlı bir alt-blok set tasarımı önerilmiştir (PSO-OFDM-AIM). Önerilen PSO-OFDM-AIM tekniğinde veri bitleri, çeşitlilik kazancının artırılması amacıyla QAM takımyıldızı uzayının tamamı ile olası eşleştirme noktası olarak değerlendirilirken bu durum OFDM-AIM tekniğinde sadece QAM takımyıldızı noktaları ile eşleştirilmektedir. PSO-OFDM-AIM tekniğinde en yüksek uygunluk değerine sahip eşleştirme deseni PSO algoritması tarafından belirlenerek alt-blok seti oluşturulur. Simülasyon çalışmalarında PSO-OFDM-AIM tekniği; literatürde yer alan diğer teknikler olan OFDM, OFDM-IM, OFDM-AIM, koordinat serpiştirmeli OFDM-IM (KS-OFDM-IM), Karınca Koloni Optimizasyon algoritması tabanlı OFDM-AIM (KKO-OFDM-AIM) ve Yapay Arı Kolonisi algoritması tabanlı OFDM-AIM (YAK-OFDM-AIM) teknikleri ile kıyaslanmıştır. 2024, xv+56 Sayfa
Özet (Çeviri)
Many studies have been carried out on Index Modulated Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM-IM), which is one of the candidate transmission techniques for beyond 5G (Fifth Generation) communication systems. All Index Modulated OFDM (OFDM-AIM) technique is a technique developed to increase the spectral efficiency of OFDM-IM. While there are empty sub-carriers in the OFDM-IM technique, all sub-carriers are activated in the OFDM-AIM technique. In this thesis study, a sub-block set design based on the Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm is proposed to improve the bit error rate (BHO) performance of OFDM-AIM (PSO-OFDM-AIM). In the proposed PSO-OFDM-AIM technique, the data bits are evaluated as possible matching points with the entire QAM constellation space in order to increase the diversity gain, while in the OFDM-AIM technique, they are matched only with the QAM constellation points. In the PSO-OFDM-AIM technique, the matching pattern with the highest fitness value is determined by the PSO algorithm and a sub-block set is created. PSO-OFDM-AIM technique in simulation studies; Other techniques in the literature are OFDM, OFDM-IM, OFDM-AIM, coordinate interleaved OFDM-IM (KS-OFDM-IM), Ant Colony Optimization algorithm based OFDM-AIM (KKO-OFDM-AIM) and Artificial Bee Colony algorithm based It was compared with OFDM-AIM (YAK-OFDM-AIM) techniques. 2024, xv+56 Page