Okul öncesi dönemde akran zorbalığı: Öğretmenlere ilişkin değişkenlerin yordayıcılığının incelenmesi
Peer bullying in preschool period: Examining the predictive power of teachers-related variables
- Tez No: 852987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Akran zorbalığı, Akran zorbalığına ilişkin öğretmen tutumu, Öğretmen öznel iyi oluşu, Empatik eğilim, Preschool, Peer bullying, Teacher attitudes towards peer bullying, Teacher subjective well-being, Empathic disposition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin akran zorbalığına ilişkin tutum, öznel iyi oluş ve empatik eğilim düzeylerinin sınıflarında görülen akran zorbalığı davranışlarını yordama düzeyinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Gaziantep'te resmi ve özel okul öncesi kurumlarında görev yapmakta olan 315 okul öncesi öğretmeninden veri toplanmıştır. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak, Okul Öncesi Akran Zorbalığı Ölçeği Öğretmen Formu, Okul Zorbalığına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği, Öğretmen Öznel İyi Oluş Ölçeği, Empatik Eğilim Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul öncesi dönemde akran zorbalığı davranışları azımsanmayacak düzeydedir. Okul öncesi öğretmenlerinin akran zorbalığına ilişkin tutum, öğretmen öznel iyi oluş ve empatik eğilim puanları ile sınıflarında görülen akran zorbalığı davranışları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu ve okul öncesi öğretmenlerine ilişkin bu değişkenlerin akran zorbalığı davranışlarını negatif yönde anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular alan yazında yer alan benzer çalışmalar çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the level of preschool teachers' attitudes towards peer bullying, subjective well-being and empathic tendency levels in predicting peer bullying behaviors in their classrooms. For this purpose, data were collected from 315 preschool teachers working in public and private preschool institutions in Gaziantep. In this study, relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. As data collection tools, Preschool Peer Bullying Scale Teacher Form, Teacher Attitudes Towards School Bullying Scale, Teacher Subjective Well-Being Scale, Empathic Tendency Scale and Personal Information Form were used. According to the results of the study, peer bullying behaviors in preschool period are at a considerable level. It was determined that there was a statistically significant negative relationship between preschool teachers' attitudes towards peer bullying, teacher subjective well-being and empathic tendency scores and peer bullying behaviors seen in their classrooms and that these variables related to preschool teachers significantly predicted peer bullying behaviors in a negative direction. The findings obtained in the study were discussed within the framework of similar studies in the literature.