Ulusal ve uluslararası müze ve kütüphanelerdeki seçili eserlerde bulunan ejderha motifinin incelenmesi ve yorumlanması
Analysis and interpretation of dragon motifs found in selected works in national and international museums an libraries
  1. Tez No: 853037
  2. Yazar: HACER BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Motif, Sanat, Tezhip, Ejderha, Stilize, Motif, Art, Illumination, Dragon, Stylized
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bozkır insanının hayvanlarla etkileşim içerisinde olan hayatı, sanatın her alanında olduğu gibi tezhip sanatında da“hayvan üslubu”nun ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bitkisel ve stilize edilmiş motifler gerek sanatkarların hayal gücü gerekse farklı kültürlerle etkileşimi sonucunda gelişme gösterir. Toplumların sanatında ortaya çıkan motifler, onların uygulanma tarzı, o topluluğun yaşamı, dünyaya bakış açısı, mitolojik kültürü ile bağlı olup önce inançlarında, dini görüşlerinde, sonra sözlü edebiyatında ortaya çıkmış ve daha sonra sanat eserlerine yansımıştır. Ejderha motifi, Türk tezhip sanatına Yavuz Sultan Selim döneminde saray başnakkaşı olan Tebrizli sanatkâr Şahkulu tarafından oluşturulan sazyolu üslubu ile birlikte dahil olmuştur. Yer ve gök ejderhası olarak bilinen iki çeşidi bulunan bu motif, yalnızca tezhip sanatında kullanılmayıp duvar resimleri, çini, minyatür, halı-kilim gibi sanatın birçok dalında kullanılmıştır. Pek çok devlet ve dönemde kullanılmış olan ejderha motifi sanatsal form açısından kendisini geliştirerek varlığını korumuş günümüze kadar ulaşmıştır. Her dönemde bulunduğu bölgeye has özellik ve anlamlar yüklenerek tasarlanan ejderha motifi hem görsel hem yazılı kaynaklarda pek çok araştırmaya konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The life of the steppe dweller interacting with animals has paved the way for the emergence of the 'animal style' in the art of illumination, as in every field of art. Vegetal and stylized motifs develop as a result of both artists' imagination and their interaction with different cultures. The motifs emerging in the art of societies are connected to their way of life, worldview, mythological culture, and initially appear in their beliefs, religious views, then in oral literature, and later reflected in works of art. The dragon motif became incorporated into Turkish illumination art during the reign of Yavuz Sultan Selim, with the sazyolu style created by the court chief illuminator Şahkulu from Tabriz. This motif, known as the earth and sky dragon, has two varieties and has been used not only in illumination art but also in many branches of art such as wall paintings, tiles, miniatures, carpets and kilims. The dragon motif, which has been used in many states and periods, has evolved artistically and has managed to preserve its existence, reaching the present day. The dragon motif, designed with specific characteristics and meanings unique to each period and region, has been the subject of numerous studies in both visual and written sources.