Koronavirüs (COVİD-19) döneminde hızlanan otomasyon sürecinin işsizliğe etkisi: Bursa örneği
The effect of the accelerated automation process on unemployment during the Coronavirus (COVID-19) period: Bursa example
  1. Tez No: 853061
  2. Yazar: ŞEYMA TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Otomasyon, Teknoloji, Covid-19, İşsizlik, Karakter Aşınması, Çalışma Pratikleri, Industry 4.0, Automation, Technology, Covid-19, Unemployment, Character Corrosion, Work Practices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez, Endüstri 4.0 dönemi ve otomasyon teknolojilerinin iş süreçlerine olan etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması, Endüstri 4.0'ı şekillendiren tarihsel bağlamları, önceki endüstri devrimlerini ve Covid-19 salgın döneminin otomasyon sürecini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ele almıştır. Çalışma, nicel araştırmada Richard Sennett'in“Karakter Aşınması”teorisini ve nitel araştırmada Harold Garfinkel'ın Etnometodolojik yaklaşımını kullanarak otomasyonun karakter aşınmasına ve günlük etkileşimlere olan etkilerini incelemiştir. Araştırmanın temel amacı, otomasyonun iş süreçlerine olan etkilerini değerlendirmekle birlikte, özellikle işsizlik riski taşıyan çalışanların karakter aşınması üzerinde potansiyel bir etkisi olup olmadığını da araştırmaktır. Bulgular, çalışanların demografik özelliklerine göre tespit edilmiş ve otomasyonun genel olarak tüm iş kesimlerini etkilediğini, ancak bazı kesimlerde etkisinin diğerlerine göre daha belirgin olduğunu göstermiştir. Özellikle yüksek eğitim düzeyine sahip çalışanların, otomasyonun potansiyel yıkıcı etkileri ve işsizlik korkusuna dayalı karakter aşınması tehdidini daha fazla hissettiği tespit edilmiştir. Araştırma, Covid-19 pandemi süreci ve bu sürecin iş hayatına ve iş yapma süreçlerine etkilerini de tartışarak, otomasyonun çalışanların günlük hayattaki etkileşimlerine mikro düzeyde nasıl etki ettiğini ortaya koymuştur. Özellikle otomotiv ve yan sanayi sektörlerinde çalışanların otomasyon ve işsizlik konularında daha endişeli oldukları belirlenmiştir. Diğer taraftan uzun yıllar aynı sektörde çalışan bireylerin, teknolojik değişimlere karşı direncinin ve korkusunun arttığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, otomasyonun işgücü kaybına neden olabileceği, ancak aynı zamanda iş süreçlerini daha verimli ve rekabetçi hale getirerek yeni iş alanları yaratabileceği genel görüşünü yansıtmaktadır. Ancak, bu değişimin çalışanların mesleki kimliklerine zarar verebileceği ve işsizlikle başa çıkma stratejileri geliştirme sürecinde karakter aşınması yaşanabileceği belirtilmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, otomasyonun iş dünyasındaki evrimini anlamak, geçmişten ders çıkarmak ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek açısından literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda, işletmelerin sadece teknolojiyi benimsemekle kalmayıp aynı zamanda çalışanlarını bu değişime hazırlamak ve eğitmek, sürdürülebilirlik ve rekabet avantajı açısından kritik bir sorumluluk olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to evaluate the impact of Industry 4.0 era and automation technologies on business processes. The literature review delves into the historical contexts shaping Industry 4.0, previous industrial revolutions, and the influence of the Covid-19 pandemic on the automation process. This research employs Richard Sennett's 'Corrosion of Character' theory in quantitative research and Harold Garfinkel's Ethnomethodological approach in qualitative research to examine the effects of automation on character corrosion and daily interactions. The primary objective is to assess the effects of automation on work processes and explore its potential impact on character corrosion, particularly for employees at risk of unemployment. Findings, based on demographic characteristics, reveal that automation affects all labor sectors, with varying intensity across different sectors, but more pronounced in some than in the others. In particular, employees with higher levels of education were found to feel more threatened by the potential destructive effects of automation and the threat of character corrosion based on fear of unemployment. This research also discusses the Covid-19 pandemic process and its effects on business life and business processes, and reveals how automation affects employees' interactions in daily life at the micro level. It has been determined that employees working especially in the automotive and sub-industry sectors are more concerned about the automation process and unemployment. On the other hand, it has been observed that individuals who have been working in the same sector for many years have more resistance and fear of technological changes. The results of the research reflect the general view that automation may cause loss of labour force, but at the same time it may create new job opportunities by making business processes more efficient and competitive. However, it is stated that this change may damage the professional identity of employees and character corrosion may occur in the process of developing strategies to cope with unemployment. In conclusion, this study contributes significantly to understanding the evolution of automation in the business world, drawing lessons from the past and proposing strategies for the future. In this context, businesses bear the critical responsibility not only of adopting technology but also of preparing and training their employees for this change, ensuring sustainability and competitive advantage.