İş yerinde iletişim ve çatışma yönetimi: Islâmi bir perspektif
Communication and conflict mânâgement in the workplace: An Islamic perspective
  1. Tez No: 853126
  2. Yazar: EMİNE AZDİKEN
  3. Danışmanlar: DR. OMNEYA NABİL MUHAMMAD AYAD İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, İş Yerinde Çatışma, Çatışma Yönetimi, İletişim, Liderlik, İslâmî Yaklaşımlar, Conflict, Workplace Conflict, Conflict Mânâgement, Communication, Leadership, Islamic Approaches
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çatışma, bireyler, gruplar veya organizasyonlar arasında ortaya çıkan, uyumsuzluk veya karşılıklı olarak birbirine zıt çıkarlar, hedefler, değerler veya ihtiyaçlar sonucu meydana gelen bir süreçtir. Çatışma, genellikle karşıt görüşlerin çarpışması, farklı beklentilerin veya ihtiyaçların çakışması gibi durumlardan kaynaklanır ve çözümü için etkili iletişim ve müzâkere yöntemleri gerektirir. İş yerinde çatışma, farklı bireylerin veya grupların hedef, değer, inanç veya ihtiyaçlarının çatışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Çalışma ortamında, çeşitli bakış açıları ve kişisel özelliklerin çakışması kaçınılmazdır. Bu çatışmalar; iş performansını, takım dinamiklerini ve genel iş ortamını etkileyebilir. İş yerinde etkili iletişim, çatışmaların yönetilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Açık, saygılı ve anlayışlı bir iletişim, yanlış anlamaları önleyerek ve farklı bakış açılarını dikkate alarak çatışmaların çözümünde yardımcı olmaktadır. İslâmî bir perspektifle iş yerinde çatışma yönetimi ve iletişim, toplumsal ve kültürel çeşitliliğin arttığı küresel bir dünyada önem kazanmaktadır. İslâm öğretileri, adil, şeffaf ve empatik bir yaklaşımı teşvik eder. Bu, iş yerindeki çatışmaların çözümünde etkili olmaktadır. İslâmî prensipler, kişiler arası ilişkilerde saygı, anlayış ve sabrı vurgulamaktadır. Bu ilkeler, iş yerindeki çatışmaların yönetiminde ve çözümünde rehberlik edebilir ve iş yerinde daha uyumlu bir ortamın oluşmasına katkı sağlamaktadır. İslâmî bir perspektifin iş yerindeki iletişim ve çatışma yönetimine entegrasyonu, kültürel ve inanç temelli değerlerin iş yerindeki etkileşimleri nasıl zenginleştirebileceğini göstermektedir. İslâmî öğretiler, adâlete, barışa ve karşılıklı anlayışa büyük önem vermektedir. Bu değerler, iş yerindeki çatışmaların etkili bir şekilde yönetilmesi ve çözülmesi için güçlü bir temel oluşturmaktadır. İş yerinde İslâmî ilkelerin uygulanması, farklı kültürel ve inanç geçmişlerine sahip bireyler arasında daha iyi bir anlayış ve uyumu teşvik edebilir, böylece daha üretken ve uyumlu bir çalışma ortamı yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
Conflict is a process that arises among individuals, groups, or organizations due to incompatible interests, goals, values, or needs. Typically stemming from clashes of opposing views or conflicting expectations and needs, conflict requires effective communication and negotiation methods for resolution. Workplace conflict occurs when the goals, values, beliefs, or needs of different individuals or groups clash. In any work environment, the collision of various perspectives and personal traits is inevitable. These conflicts can impact job performance, team dynamics, and the overall work atmosphere. Effective communication plays a critical role in mânâging workplace conflicts, helping to resolve them by preventing misunderstandings and considering different viewpoints. An Islamic perspective on workplace conflict mânâgement and communication gains significance in a world of increasing social and cultural diversity. Islamic teachings promote a fair, transparent, and empathetic approach, effective in resolving workplace conflicts. Islamic principles emphasize respect, understanding, and patience in interpersonal relations, guiding conflict mânâgement and resolution, contributing to a more harmonious work environment. Integrating an Islamic perspective in workplace communication and conflict mânâgement showcases how cultural and faith-based values can enrich interactions. Islamic teachings highly regard justice, peace, and mutual understanding. These values provide a strong foundation for effectively mânâging and resolving workplace conflicts. Applying Islamic principles in the workplace can promote better understanding and harmony among individuals from diverse cultural and religious backgrounds, thereby creating a more productive and harmonious work environment.