Duygulanımsal emeğin bakım işinde çalışan göçmen ev işçileri bağlamında değerlendirilmesi
An evaluation of affective labor in the context of migrant domestic workers in care work
- Tez No: 853155
- Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ SUNATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göçmen Kadın Emeği, Duygulanımsal Emek, Yaşlı Bakımı, Göç ve Bakım Emeği, Duyguların Metalaşması, Migration Of Women's Labor, Affective Labor, Elderly Care, Migration And Care Labor, Commodification Of Emotions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Post-Sovyet ülkelerden gelen ve yaşlı bakım işinde yatılı olarak çalışan kadınların deneyimlerini, duygulanımsal emek perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Özel haneler, göçmen kadınların çalışma ve gündelik yaşamlarını sürdürdüğü mekanlardır ve göçmen kadınlar, bakım verdikleri kişiler ve işverenleriyle etkileşim ve duygulanım içindeyken bu mekanlarda dolaşan duygu ve duygulanımların etkisine de maruz kalmaktadır. Öte yandan bakım işinin ücretli bakım işçilerine aktarılmasında, bakımın fiziksel görevlerinin yanında duygusal görevlerinin de yeniden dağıtımı söz konusudur. Bu çalışmada, özel hanelerde üretilen duygu ve duygulanımların göçmen kadınların çalışma yaşamlarındaki ve gündelik hayatlarındaki etkisi anlaşılmaya çalışılmaktadır. Göçmen kadınların olumsuz etkileşimler, duygulanımlar ve duygular ile baş etmede nasıl stratejiler kullandığına ve bu süreçte sosyal ağların nasıl bir rolü olduğuna cevap aranmaktadır. Post-Sovyet ülkelerden göç etmiş ve yaşlı bakım işinde çalışan göçmen kadınlar ve evlerinde yatılı göçmen ev işçisi istihdam eden işverenler ile yüz yüze gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar analiz edilerek incelenmektedir. Elde edilen bulgular, literatürde yer alan duygulanımsal emek ve duygusal emek, duygusal alışveriş, duyguların metalaşması, atık ve bulaşıcı duygular, ulusötesi bağlar, kolektif öznelliklerin ve toplumsallığın üretilmesi kavramları çerçevesinde tartışılmaktadır. Esnek üretim ilişkilerinin bir parçası olan duygulanımsal emek kavramı, bakım işinde göçmen kadın emeğine duyulan ihtiyacı açıklamak ve göçmen kadınların görünmeyen emeklerini anlamak için değerli bir çerçeve sunmaktadır. Yaşlı bakım işinin duygulanımsal boyutunun analizi, bu işi diğer ev hizmetlerinden ayrıştıran önemli bir bağlamı ortaya koymaktadır. Bu çalışma, yaşlı bakımının sadece fiziksel ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp aynı zamanda duygulanımsal, duygusal ve etkileşimsel boyutları içeren karmaşık bir süreç olduğunu vurgulayarak, bu alandaki benzersiz niteliklerin ve gerekliliklerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the experiences of women from Post-Soviet countries working in residential care work for the elderly from an affective labour perspective. Private households serve as spaces where migrant women sustain both their work and daily lives, and while interacting with the individuals under their care and employers, migrant women are also exposed to the impact of emotions and affect circulating within these spaces. On the other hand, in the transfer of care work to paid care workers, there is a redistribution of emotional as well as physical tasks of care. This study seeks to understand the impact of emotions and affect produced in private households on migrant women's working and daily lives. It seeks to answer how migrant women use strategies to cope with negative interactions, affect and emotions and what role social networks play in this process. Face-to-face in-depth interviews with migrant women who migrated from Post-Soviet countries and work in elderly care work and employers who employ migrant domestic workers in their homes are analysed and examined. The findings are discussed within the framework of the concepts of affective labour and emotional labour, emotional exchange, commodification of emotions, waste and contagious emotions, transnational ties, production of collective subjectivities and sociality. The concept of affective labour, which is part of flexible production relations, provides a valuable framework to explain the need for migrant women's labour in care work and to understand the invisible labour of migrant women. The analysis of the affective dimension of elderly care work has revealed an important context that differentiates this work from other domestic services. This study contributes to the understanding of the unique qualities and requirements in this field by emphasising that elderly care is a complex process that not only meets physical needs but also includes affective, emotional and interactional dimensions.