COVID-19 pandemisinin finansal performansa etkisi: BİST ulaştırma ve depolama ile oteller ve lokantalar sektörleri üzerine bir uygulama
The effect of the COVID-19 pandemic on financial performance: A BIST application on the sectors transportation-storage and hotel- restaurant
  1. Tez No: 853186
  2. Yazar: TAYFUR KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AKSOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, Depolama, Otel, Lokanta, BİST, Finansal Oran, Oran Analizi, TOPSIS, Covid-19, Pandemi, Transportation, Storage, Hotel, Restaurant, BİST, Financial Ratio, Ratio Analysis, TOPSIS, Covid-19, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Covid-19 pandemisi tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılıp etkisi altına alarak, insanlığı etkilemiştir. Bu süre içerisinde pandeminin yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirleri kapsamında, işletmeler faaliyetlerini ya geçici bir süre ya da tamamen sonlandırmış hatta çalışanlar işlerinden çıkartılmıştır. Yaşanan bu durum ekonomik açıdan sektörler için tehdit oluşturmuştur. Ulaştırma ve depolama ile oteller ve lokantalar sektörleri, özellikle sokağa çıkma, ülke içi ve ülke dışı seyahat yasaklarının getirilmesinden sonra pandemiden etkilenen sektörler arasında yer almıştır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST)'de işlem gören ulaştırma ve depolama sektörüne ait 6 şirket ile oteller ve lokantalar sektörüne ait 7 şirketin 2019, 2020, 2021 dönemleri oran analizi ve TOPSIS yöntemi ile incelenerek, covid-19 pandemisinin finansal performanslara etki edip etmediği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, pandeminin hem ulaştırma ve depolama hem de oteller ve lokantalar sektörünün finansal performansını olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The covid-19 pandemic has rapidly spread and affected humanity all over the world. During this period, within the scope of the measures taken to prevent the spread of the pandemic, businesses either temporarily or completely terminated their activities and even employees were dismissed. This situation has created a threat to the sectors economically. Transportation and storage and hotels and restaurants sectors were among the sectors affected by the pandemic, especially after the introduction of curfews and domestic and international travel bans. In this study, 2019, 2020, 2021 periods of 6 companies belonging to the transportation and storage sector and 7 companies belonging to the hotels and restaurants sector traded in Borsa Istanbul (BIST) were examined with ratio analysis and TOPSIS method, whether the covid-19 pandemic affected the financial performances has been investigated. As a result of the study, it was revealed that the pandemic negatively affected the financial performance both the transportation and storage and the hotels and restaurants sectors.