Emergence and evolution of the early neolithic anthropomorphic figurines in the Near East
Yakın Doğuda erken neolitik antropomorfik figürinlerin ortaya çıkışı ve evrimi
  1. Tez No: 853279
  2. Yazar: BUSE VURDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ATAKUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Figürin, Antropomorfik, Epipaleolitik, Neolitik, Yakın Doğu, Figurine, Anthropomorphic, Epipaleolithic, Neolithic, Near East
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu tez, Yakın Doğu'daki erken dönem antropomorfik figürinlerin incelenmesine odaklanmaktadır. Geleneksel yorumlar antropomorfik figürinlerin tanrıları veya tanrıçaları sembolize ettiğini öne sürerken güncel çalışmalar bu varsayımlara şüpheyle yaklaşmaktadır. Yakın Doğu'daki Epipaleolitik ve erken Neolitik figürinlerin işlevini anlamak için bu çalışma, figürinlerin tipoloji, hammadde, arkeolojik bağlam, kırılma modelleri ve pişirilme özelliklerinin zaman ve mekân içindeki değişimlerini araştırmaktadır. Ayrıca tematik çeşitlilik, standardizasyon ve soyutlama gibi özellikleri yorumlama sürecinin bir parçası haline getirmektedir. Daha geniş bir bağlamda tez, ilgili yerleşimlerdeki mimari yapıların zamansal ve mekânsal dönüşümlerini, antropomorfik heykelleri, zoomorfik tasvirleri ve ölü gömme uygulamalarını yorumlama süreçlerine dahil ederek figürinleri daha geniş bir bağlamda değerlendirmektedir. Bulgular, antropomorfik figürinlerin Yakın Doğu'daki Neolitikleşmenin çeşitli aşamalarında önemli bir rol oynadığını ve bu süreci karakterize eden karmaşık değişim, dönüşüm ve dalgalanma örüntülerine kusursuz bir şekilde entegre olduğunu ortaya koymaktadır. Figürinler, bu dönüştürücü yolculuğun gelişen dinamikleriyle karmaşık bir şekilde bağlantılı tamamlayıcı bileşenler olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışma, figürinlerin birer statik görsel medya olmadığını; görüntülerin, malzemelerin ve işçiliğin manipülasyonu yoluyla çeşitli düzeylerde toplumsal farklılaşmayı aktararak diyalog ve müzakereyi kolaylaştırma potansiyeline sahip olduğunu savunmaktadır. Antropomorfik figürinler, Neolitik toplumsal değişimlerin karmaşık ağı içindeki dinamik unsurlar olarak bu dönüştürücü dönemin çok yönlü doğasına önemli ölçüde katkıda bulunmuş görünmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the investigation of early anthropomorphic figurines in the Near East. While traditional assertions suggested that anthropomorphic figurines symbolized gods or goddesses, recent studies have cast doubt on these interpretations. To understand the function of Epipaleolithic and early Neolithic figurines in the Near East, this study explores changes in typology, raw material, archaeological context, breakage patterns, and firing properties over time and space. It also considers features such as thematic variation, standardization, and abstraction. In a broader context, the thesis ascribes meaning to the figurines by incorporating temporal and spatial transformations of buildings, anthropomorphic sculptures, zoomorphic imagery, and burial practices in relevant settlements into the interpretation processes. The findings reveal that anthropomorphic figurines played a crucial role at various stages of Neolithization in the Near East, seamlessly integrating into the complex tapestry of changes, transformations, and fluctuations characterizing this overarching process. They emerged as integral components intricately connected to the evolving dynamics of this transformative journey. The study proposes that figurines are not static visual media; they possess the potential to facilitate dialogue and negotiation, conveying various levels of social differentiation through the manipulation of images, materials, and craftsmanship. In essence, anthropomorphic figurines were dynamic agents within the intricate web of Neolithic societal shifts, contributing significantly to the multifaceted nature of this transformative period.