Identity crisis of immigrants in Abdulrazak Gurnah's desertion and the last gift in light of hybridity and liminality
Abdulrazak Gurnah'ın firarında göçmenlerin kimlik krizi ve melezlik ve sınırlılık ışığında son hediye
  1. Tez No: 853307
  2. Yazar: OTHMAN MAJID OBAID AL-JUMAILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMED FLEIH HASSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdulrazak Gurnah, Firar, Son Gif, Kimlik Krizi, Limitalite, Melezlik, Abdulrazak Gurnah, Desertion, The Last Gif, Identity Crisis, Liminality, Hybridity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kuşkusuz savaşlar, şiddet, yoksulluk gibi farklı nedenlerden dolayı göç sorunu halen devam etmektedir. Sonuç olarak göçmenler bu göçün sonuçlarını yaşıyorlar ve bunlardan biri de kimlik ikilemi. Afrikalı-İngiliz yazar Abdulrazak Gurnah, yazılarında çeşitli postkolonyal temaları ve kaygıları ele alıyor. Ancak önceki araştırmada, Desertion (2005) ve The Last Gift (2011) adlı eserlerinde kimlik ikilemini incelerken Sınırsallık ve Melezlik kavramlarını kullanmamış olması dikkat çekicidir. Dolayısıyla bu çalışma, seçilen metindeki kimlik ikilemini Sınırlılık ve Melezlik ışığında incelemeyi amaçlamaktadır. Yukarıda belirtilen kavramların varsayımları, araştırma konusunu incelemek için seçilen metnin metinsel analizinin yanı sıra kullanılmaktadır. Mevcut çalışma üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın arka planı ve çalışmanın takip ettiği kavramsal çerçeve tanıtılmaktadır. İkinci bölüm, çizilen eşikteki ve melez figürleri inceleyerek Gurnah'nın Kaçışı'ndaki kimlik ikilemini ele alıyor. Üçüncü bölümde Gurna'nın Son Hediyesi'ndeki ana karakterlerin yaşadığı kimlik ikilemi yukarıda bahsedilen iki kavram ışığında inceleniyor. Son bölümde, incelenen karakterlerin kimliklerinin yeniden inşasında ve krizde eşikselliğin ve melezliğin belirgin bir rol oynadığı sonucuna varılan sonuç yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the problem of immigration is still ongoing due to different reasons such as wars, violence and poverty. Consequently, immigrants experience the outcomes of this immigration and one of which is the dilemma of identity. Abdulrazak Gurnah, the African-British writer, deals with a variety of postcolonial themes and concerns such as identity, in his writings. However, it is noteworthy that the previous research did not employ the concepts of Liminality and Hybridity in examining the dilemma of identity in his Desertion (2005) and The Last Gift (2011). Thus, the current study aims at investigating the dilemma of identity in the selected text in light of Liminality and Hybridity. The assumptions of the above-mentioned concepts are used beside the textual analysis of the selected text to study the research topic. The study concludes that both liminality and hybridity have a prominent role in the crisis and reconstruction of identity of the characters that have been investigated.