Negatif semptomlara yönelik klinik değerlendirme görüşmesinin türkçe formunun psikometrik özelliklerinin ergen popülasyonunda incelenmesi
Investigation of the psychometric features of the turkish form of the clinical assessment interview for negative symptoms in the adolescent population
- Tez No: 853328
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KARAÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikoz, Bipolar, Depresyon, Negatif semptom, Ölçek, Geçerlilik, Güvenilirlik, Psychosis, Bipolar, Depression, Negative symptoms, Validity, Reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
AMAÇ: Negatif belirtiler; pozitif veya dezorganize belirtilerden farklı bir prognozla seyreden, şizofreninin ayrı bir belirti kümesi olarak tanımlanır. Bu semptomlar, tedaviye dirençli olup günlük işlevsellik ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur. Negatif Semptomlara Yönelik Klinik Değerlendirme Görüşmesi (NSKDG), mevcut negatif belirti ölçeklerine göre motivasyon yoğunluğunu ve sosyal ve mesleki alanlarda faaliyetlere katılma ilgisini içeren içsel deneyimleri değerlendirir. Bu çalışmada NSKDG'nin Türkçe'ye uyarlanıp psikometrik özelliklerinin belirlenmesi ile geçerlilik ve güvenilirliğinin test edilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniğinde takipli 91 tane psikotik bozukluk (PB), 36 tane bipolar bozukluk (BPB) ve 41 tane majör depresif bozukluk (MDB) olmak üzere toplam 168 olgu ve 26 tane sağlıklı kontrol (SK) grubu dahil edilmiştir. Çalışma, ölçek sahibinden izin alındıktan sonra dil uyarlaması ve psikometrik özelliklerin incelenmesi olmak üzere toplam iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların genel bilgileri sosyodemografik veri formuyla alındıktan sonra katılımcılara; Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Simpson-Angus Nöroleptiklere Bağlı Hareket Bozukluğu Derecelendirme Ölçeği (SAS), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CSDÖ), Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (SANS), Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (BSPÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS), Çocuklar İçin Depresyon Değerlendirme Ölçeği (CDRS), Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI), Çocuklar için Global Değerlendirme Ölçeği (CGAS), Kısa Negatif Semptom Ölçeği (BNSS) uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda örneklemin yaş ortalaması 16.21.6 olup gruplar arası yaş ve cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Çalışmamızda PB ve MDB gruplarının NSKDG puanları birbiriyle benzerlik gösterdiği ve diğer gruplardan anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Yapılan faktör analizi sonucu NSKDG motivasyon ve keyif kaybı ile ekspresyon becerisi olmak üzere 2 faktörlü yapı ortaya koymuştur. NSKDG ve alt boyutlarının iç tutarlılığı incelendiğinde Cronbach alfa katsayısı 0.958 olarak saptanmış olup yüksek derecede güvenli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Pearson korelasyon analizi sonucu NSKDG ile SANS ve BNSS ölçekleri arasında yüksek korelasyon saptanmıştır. Yapılan ROC analizi sonucu NSKDG kesim değeri 18 olarak tespit edilmiş olup sensitivitesi %98 ve spesifitesi %100 oranında saptanmıştır. SONUÇ: Negatif Semptomlara Yönelik Klinik Değerlendirme Görüşmesi (NSKDG) Türk çocuk ve ergen popülasyonunda geçerli, güvenilir ve uygulanabilir bir görüşmedir. Bu çalışma, NSKDG faktör yapısının, çocuk ve ergen yaş grubunda incelenerek bu popülasyonda semptomatolojik bakış açısıyla değerlendirildiği ilk kontrollü çalışmadır.
Özet (Çeviri)
AIM: Negative symptoms are defined as a distinct symptom cluster of schizophrenia, with a different prognosis than positive or disorganized symptoms. Negative symptoms last longer and are more resistant to treatment than positive symptoms. These symptoms cause a decrease in daily functionality and quality of life. Clinical Assessment Interview for Negative Symptoms (CAINS) primarily evaluates internal experiences, including motivation intensity and interest in participating in activities in social and occupational areas. For this reason, adapting the CAINS to Turkish, was aimed to determine its psychometric properties and test its validity and reliability. METHOD: Our study included a total of 168 cases, comprising 91 cases of psychotic disorder (PD), 36 cases of bipolar disorder (BPD), and 41 cases of major depressive disorder (MDD), who were recruited from the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of the Health Sciences University Istanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital. Additionally, 26 healthy control (HC) subjects were also included in the study. The study was carried out in two stages: language adaptation and examination of psychometric properties, after obtaining permission from the scale owner. After the general information of the participants was obtained through the sociodemographic data form, the participants were asked; for the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Simpson-Angus Neuroleptic-Associated Movement Disorder Rating Scale (SAS), Calgary Schizophrenia Depression Scale (CSDS), Negative Symptoms Assessment Scale (SANS), Personal and Social Performance Scale (BSPÖ), Young Mania Rating Scale (YMRS), Children's Depression Rating Scale (CDRS), Clinical Global Impression Scale (CGI), Children's Global Assessment Scale (CGAS), Brief Negative Symptom Scale (BNSS) were administered. RESULTS: In our study, the average age of the sample is 16.21.6 and there is no statistically significant difference between the groups in terms of age and gender distribution. A significant difference was found between the groups in terms of CAINS total score and subscale scores, and the PD and MDD groups were found to be similar and significantly higher than the other groups. As a result of the factor analysis, the CAINS scale revealed a two-factor structure: loss of motivation and pleasure and expression skills. When the internal consistency of CAINS and its subscales was examined, Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.958 and it was concluded that it was highly reliable. As a result of Pearson correlation analysis, a high correlation was found between CAINS SANS and BNSS scales. As a result of the ROC analysis, the CAINS cut-off value was determined as 18, its sensitivity was 98% and its specificity was 100%. CONCLUSION: Clinical Assessment Interview for Negative Symptoms (CAINS) is a valid, reliable, and applicable interview in the Turkish child and adolescent population. To our knowledge, this is the first controlled study in which the CAINS factor structure was examined in the child and adolescent age group and evaluated from a symptomatological perspective in this population.