The effect of human resources management practices on employee performance: A case study
İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların performansı üzerindeki etkisi: Bir saha çalışması
  1. Tez No: 853353
  2. Yazar: NAZAR MOHAMMED SOFI SOFI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Human Resource Management, Training Development, Employee Participation, Performance Appraisal, Career Planning, Compensation, Job Definition, and Employee Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma İKY uygulamalarının çalışan performansını nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Irak'ın Erbil şehrinde kamu ve özel hastanelerde çalışanlardan oluşan bir örneklem alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı 243 soru formu dağıtmış, bu formlardan 236'sı istatistiksel analiz için kullanılmıştır. Daha sonra SPSS istatistik programı kullanılarak bir takım analizler yapılmış, çalışmalarda insan kaynakları yönetimi uygulamalarının (bağımsız değişken) çalışan performansı (bağımlı değişken) üzerindeki etkisini ölçmek için Bresson istatistik katsayısı ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Sonuçlar hastanelerin insan kaynakları yönetimi tekniklerini yüksek düzeyde kullandıklarını göstermektedir. Çalışan katılımı, kariyer planlaması, performans değerlendirmeleri, eğitim ve geliştirme, iş tanımı ve ücretin tümünün çalışan performansı üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir. Ayrıca hipotez testi sonuçları İKY uygulamalarının istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Analize göre aralarında 0,848** korelasyon katsayısı ile çok önemli bir bağlantı bulunmaktadır. Değişkenlerin etkisini değerlendirmek için regresyon katsayısından yararlanılmıştır. Çalışma, çalışmanın değişkenleri arasında var olan pozitif korelasyon ve pozitif ilişkinin avantajlarından faydalanmayı önermektedir. R2 değerine göre bu değişkenler, sonuçtaki değişimin %71,80'ini açıklamaktadır. Anahtar Kelimeler İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulaması, Eğitim Geliştirme, Çalışan Katılımı, Performans Değerlendirmesi, Kariyer Planlaması, Tazminat ve İş Tanımı, Çalışan performansı.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine how HRM practices affect employee performance. The research was conducted in Erbil, Iraq, using a sample of employees from government and private hospitals. The researcher distributed 243 questionnaires, of which 236 were used for statistical analysis. Then, the SPSS statistical program was used, using several analyses. The studies utilized the Bresson statistical coefficient and regression analysis to measure the impact of human resource management practices (independent variable) on employee performance (dependent variable). The results show that the hospitals used human resource management techniques at a high level. Employee participation, career planning, performance reviews, training and development, job definition, and pay have all positively impacted worker performance. Furthermore, the hypothesis testing results showed that HRM practices have a statistically significant impact. According to the analysis, there is a vital connection between them, with a correlation coefficient of 0.848**, and the regression coefficient was utilized to assess the impact of the main variables. The study suggested taking advantage of the positive correlation and association between the study's variables. According to the R2 value, these variables account for 71.80% of the variation in the result.