Yetişkin bireylerde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı ve süte karşı hassasiyet belirtileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 853354
  2. Yazar: EZGİ ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Milk, lactose intolerance, lactose malabsorption, Süt, laktoz intoleransı, laktoz malabsorpsiyonu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
This study was conducted on 56 men and 101 women who live in Gazimagusa out of 157 people within the scope of study. The average age of the men and women was 32.6 ± 11.1 and 31.7 ± 12.5 years, respectively. Regularly consumption of dairy products such as milk, yoghurt, cheese is 43.9%, 50.3% and 65% respectively. The rate of those who love and like drinking milk is 61.8% (97 people) and the rate of people who do not like milk is 38.2% (60 people). Among those who do not like drinking milk, 21 people (35%) stated that they felt discomfort. In the second phase of the study, 120/240/360/480 ml of milk with lactose was first given to these 15 volunteer individuals and then the same amount of lactose-free milk was drunk to investigate the situation of the clinical symptoms of individuals drinking both milk with lactose and lactose-free milk. When 120 ml of lactose were consumed, the number of people showing symptom was 80 %; when the amount of milk was 240/360 ml, this rate was 86,7 % and when it was 480 ml, it reached to 100%. Regardless of the amount of milk drunk, it was observed that gas symptom was with rate of 93.3%, gas and swelling 80%, swelling only 53.3% and stomachache was 33.3%. When the amount of milk drunk was taken into account, the most complaints were 13,3 % with 120 ml of milk and 20 % and 26,6 % and 33,3 % with 240/360 and 480 ml of milk, respectively. Nausea alone (6.7%), gas, swelling and nausea (6.7%) were observed as a result of drinking 240 ml of milk. One week later of lactose-milk consumption, for the second part of the study, same participants had drunk lactose-free milk. However, participants have not been informed about this issue. When lactose-free milk was drunk, participants consumed 120 and 240 ml of milk without showing any symptoms. However, 2 of the participator (13.3%) who consumed 360 ml lactose-free milk and 3 iv participator (20%) who consumed 480 ml of milk showed clinical symptoms and the these symptoms were gas and swelling. As a result, drinking lactose-free milk caused decreasing of symptoms such as gas, swelling that are mostly mild.
Özet (Çeviri)
Bu araştırma Gazimağusa'da yerleşik olan 56'sı erkek, 101'i kadın olan 157 kişi üzerinde yürütülmüştür. Erkek ve kadınların yaş ortalaması sırasıyla 32,6±11,1 ve 31,7±12,5 yıldır. Tüm bireylerin düzenli süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketimleri sırasıyla %43,9, %50,3 ve %65'dir. Süt içmeyi çok seven ve sevenlerin oranı %61,8 (97 kişi), sevmeyenlerin oranı ise %38,2'dir (60 kişi). Süt içmeyi sevmeyenler arasında rahatsızlık hissettiğini belirtenler 21 kişi (%35) olarak saptanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında bu bireylerden günüllü 15 kişiye önce 120/240/360/480 ml laktozlu süt, daha sonra da aynı miktarlarda laktozsuz süt içirilerek bireylerin gerek laktozlu, gerekse laktozsuz süt içtiklerindeki klinik semptomların durumu incelenmiştir. Yüz yirmi mililitre laktozlu süt içtiklerinde semptom gösteren bireyler %80 iken, süt miktarı 240/360 ml olduğunda bu oran %86,7'ye ve 480 ml olduğunda ise %100'e ulaşmıştır. İçilen süt miktarına bakılmaksızın gaz %93,3, gaz ve şişkinlik %80, sadece şişkinlik %53,3 ve karın ağrısı %33,3 oranları ile izlenmiştir. İçilen süt miktarı dikkate alındığında en fazla şikayet gaz 120 ml süt içimi ile %13,3 iken, 240/360 ve 480 ml süt içimlerinde sırasıyla %20, %26,6 ve %33,3 olmuştur. Tek başına bulantı (%6,7), gaz, şişkinlik ve bulantı (%6,7) 240 ml süt içimi sonucunda gözlenmiştir. Aradan geçen 1 hafta süreden sonra bu kez aynı bireylerde laktoz içermeyen süt içirilmiştir. Ancak bireyler bu konu ile ilgili bilgilendirilmemiştir. Laktoz içermeyen süt içirildiğinde bireyler 120 ve 240 ml sütü semptom vermeden tüketmişlerdir. Ancak 360 ml laktozsuz süt tüketimi sonucu 2 kişi (%13,3), 480 ml süt tüketimi sonucunda da 3 kişi (%20) klinik semptom vermiş olup, bu semptomlarda gaz ve şişkinlik olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak laktoz içermeyen vi süt içimi, çoğunlukla hafif olan gaz, şişkinlik gibi semptomların azalmasına neden olmuştur.