The impact of public relations activities on the brand perception of a company
Halkla ilişkiler faaliyetlerinin bir firmanın marka algısı üzerindeki etkisi
- Tez No: 853381
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
 - Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Marka Algısı, Satın Alma Kararı, Public Relations Activities, Brand Perception, Purchase Decision
 - Yıl: 2024
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu makale, marka algısını şekillendiren ve etkileyen faktörlerin etkisine odaklanmakta ve belirli PR faaliyetleri, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Kriz Yönetimi, Etkinlik Yönetimi, Medya İlişkileri ve Ünlülerin onaylanmasının etkisini araştırmaktadır. Ayrıca marka algısının satın alma kararıyla nasıl bir ilişkisi olacağını incelemektedir. Birincil veriler 409 katılımcı tarafından çevrimiçi bir anket aracılığıyla SRS örnekleme yöntemi kullanılarak toplandı ve veriler SPSS 29 sürümü kullanılarak analiz edildi. Teorik arka plan, temel konuları içermesi nedeniyle farklı makale ve kitaplardan toplanan ikincil verilerden oluşuyordu; Ankette halkla ilişkiler kavramına aşinalık, KSS faaliyetlerine katılmanın önemi, kriz yönetiminin etkinliği, başarılı bir etkinliği yönetme, olumlu medya ilişkileri ve genel marka algısını şekillendirmede ünlülerin desteğinin önemi araştırıldı. Ve müşterilerin satın alma kararını etkilemede marka algısının rolünü gösteriyor. Araştırmanın sonucu, halkla ilişkiler faaliyetlerinin marka algısı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koymakta ve katılımcılar, halkla ilişkiler faaliyetlerine dayanarak bir ürünü tavsiye etme ve satın alma olasılıklarını ifade etmektedir. Araştırma, PR faaliyetleri aracılığıyla iletilen bilgilerin güvenilirliğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper focus on the impact of factors that shaping and influencing the brand perception, and investigating the impact of specific PR activities, Corporate Social Responsibility (CSR), Crisis Management, Event Management, Media Relations, and Celebrities endorsement. Also, it shows the relationship between brand perception and purchase decision. The primary data was collected by 409 respondents using the SRS sampling method through an online questionnaire, and the data was analyzed by using SPSS version 29. The theoretical background consisted of secondary data collected from different articles and books as it contained essential topics; the survey studied the familiarity with the concept of PR, the importance of engaging with CSR activities, the effectiveness of crisis management, managing a successful event, the positive media relations, and the importance of celebrities' endorsement to shape an overall brand perception. It investigates the role of brand perception in impacting the purchase decision of customers. The outcome of the study shows a positive impact of public relations activities on brand perception, and the respondents expressed a likelihood to recommend and purchase a product based on its PR activities. The research highlights the importance of credibility and trustworthiness of information conveyed through PR activities.