Nazofarenks kanserli hastaların radyoterapisinde kohlea dozunun dozimetrik değerlendirilmesi
'Dosimetric evaluatıon of cochlea dosage ın viiatientsviiapy of viiatients wıth nasopharyngeal cancer
  1. Tez No: 853402
  2. Yazar: SERPİL ALKANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VUSLAT YÜRÜT ÇALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: 3DCRT, IMRT, VMAT nasopharyngeal cancer, cochlea
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Nazofarenks kanserinin standart tedavi yöntemi RT'dir ve RT ışınlamalarının yan etkilerinden birisi de kohleaya verilen yüksek dozlar sonucu oluşan işitme bozukluğu faktörüdür. Bu çalışmanın amacı, nazofarenks kanseri hastalarda planlanan tedavi hacmindeki doz kapsamından ödün vermeden mümkün olan maksimum kohlea koruyucusunu sağlayarak bu doğrultuda potansiyel bir işitme koruması sağlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda farklı RT teknikleri ile hedef hacimde (PTV) aynı tedavi dozu uygulanırken, kohleada ve risk altındaki diğer organlarda (RAO) oluşan dozlar karşılaştırıldı. Bu amaçla 3 farklı teknik (VMAT, 3BKRT, IMRT) kullanılarak tedavi planları oluşturuldu. RAO'ların (sol-sağ kohlea, beyin sapı, medulla spinalis, sol-sağ parotisler, sol-sağ lensler) minimum doz alması için tüm planlar optimize edildi. PTV'ler için kohlea dozları, her plan için doz-volüm histogramından (DVH) faydalanarak karşılaştırıldı. Bulgular: VMAT tekniğinin 3BKRT ve IMRT'ye göre anlamlı üstün bulunmuştur. VMAT kohleanın aldığı dozu 3BKRT ve IMRT'ye göre önemli ölçüde azaltmıştır. Diğer RAO'lar için en düşük dozları incelediğimizde; beyin sapı için VMAT, medulla spinalis için VMAT, sol-sağ parotisler için VMAT, sol-sağ lensler için VMAT tekniğinin daha iyi bir doz koruması sağladığı bulunmuştur. Sonuç: Nazofarenks kanseri hastalarda VMAT tekniği, IMRT ve 3BKRT ile karşılaştırıldığında hedef hacim ışınlamasında daha iyi bir koruma sağlamakla birlikte, kohlea koruması açısından daha avantajlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The standard treatment method for nasopharyngeal cancer is radiotherapy, and one of the side effects of radiotherapy irradiation is the factor of hearing impairment resulting from high doses given to the cochlea. The aim of this study is to provide a potential hearing in nasopharyngeal cancer patients by providing the maximum possible cochlea protection without compromising the dose coverage in the planned treatment volume. Material and Methods: In our study, while the same treatment dose was applied at the target volume (PTV) with different radiotherapy techniques, the doses formed in the cochlea and other organs at risk (RAO) were compared. For this purpose. Treatment plans were created using 3 different techniques (3BKRT, IMRT, VMAT). All schemes were optimized for RAO's (left-right cochlea, Brainstem, medulla spinalis, left-right lenses) to receive a minimum dose. Cochlea doses for PTV's were compared using the dose-volume histogram (DVH) for each plan. Results: The VMAT technique was found to be significantly superior to 3BKRT and IMRT. VMAT significantly reduced the dose of cochlea compared to 3BKRT and IMRT. When we examine the lowest doses for other RAO's; VMAT for brainstem, VMAT for medulla spinalis, VMAT for left-right parotid and VMAT for left-right were found to provide better dose protection. Conclusion: In patients with nasopharyngeal cancer, the VMAT technique provides better protection in target volume irradiation compared to IMRT and 3BKRT, and seems to be more advantageous in terms of cochlea protection.