Öğrenme güçlüğü tanılı ortaokul kaynaştırma öğrencilerinin fen deneylerine yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the attitudes of middle school included students with learning disabilities towards science experiments in terms of some variables
- Tez No: 853450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, Deney, Kaynaştırma Eğitimi, Science, Experiment, Inclusive Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Fen bilimleri dersi günümüzde bireylerin gerçek hayatla olan bağını artıran ve toplum içerisinde karşılaştığı problemlerin çözümünde etkin bir şekilde faydalanılan bir ders olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle fen bilimleri dersi ile öğrencilere gündelik hayat içerisinde yer alan kavramların öğretimi, yaşadığı çevrede gerçekleşen doğa olaylarının anlamlandırılması ve 21. yüzyıl becerileri arasında gösterilen eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme gibi farklı beceriler kazandırılarak fen okuryazarlık düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu nedenle eğitim kurumlarında fen derslerinin genellikle geleneksel öğretim yöntemleri dışına çıkılarak işlenmesi gerekmektedir. Fen bilimleri dersi için uygun niteliğe sahip olan deney yöntemi dersin öğretim süreçlerinde oldukça etkindir. Çünkü öğrenci fen bilimleri dersinde deney yaparak öğrenme sürecine aktif bir şekilde katılım sağlar. Özellikle de günümüzde özel eğitim gereksinimi bulunan öğrencilerin kavram öğreniminde zorlandığı düşünüldüğünde deneyler aracılığı ile dersin işlenmesi hem akademik hem de sosyal açıdan daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmada özel eğitim gereksinimi bulunan kaynaştırma öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki deneylere ilişkin tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Ankara ilinde MEB'e bağlı devlet okullarında öğrenim gören 100 öğrenci katılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan tarama modelinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kaya ve Bölük (2011) tarafından çalışmalarında kullanılan fen bilimleri deneylerine ilişkin tutum ölçeği kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analize tabi tutulmuştur. Yapılan normallik analizi doğrultusunda verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş olup bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre fen bilimleri deneylerine ilişkin tutumlarının orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Demografik özellikler doğrultusunda yapılan analizler sonucunda ise cinsiyeti sınıf düzeyi ve günlük internet kullanım süresi ile fen deneylerine ilişkin tutumları arasında anlamlı farklılık bulunmazken; ekonomik durum, anne-baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve günlük kitap okuma süresi ile fen deneylerine ilişkin tutumları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the science course is a course that increases the connection of individuals with real life and is used effectively in solving the problems they encounter in society. For this reason, it is aimed to increase the level of science literacy by teaching students the concepts in daily life, making sense of the natural events that take place in the environment they live in, and gaining different skills such as critical thinking and creative thinking, which are among the 21st century skills. For this reason, science lessons in educational institutions generally need to be taught by going beyond traditional teaching methods. The experimental method, which is suitable for the science course, is very effective in the teaching processes of the course. Because the student actively participates in the learning process by experimenting in the science lesson. Especially considering that students with special education needs have difficulty in learning concepts, the teaching of the lesson through experiments becomes more important both academically and socially. For this reason, in this study, it was aimed to determine the attitudes of inclusive students with special education needs towards the experiments in the science course. 100 students studying within the Ministry of National Education in Ankara participated in the study. The quantitative research method of the survey model was utilized in the study. The attitude scale regarding science experiments, which was used in the studies by Kaya and Bölük (2011), was employed as the data collection tool. The data obtained from the scale were subjected to analysis using the SPSS 22.0 program. According to the conducted normality analysis, it was determined that the data exhibited a normal distribution. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed. The research findings indicate that attitudes towards science experiments are at a moderate level. Regarding demographic characteristics, the analysis revealed no significant differences in attitudes towards science experiments based on gender, grade level, and daily internet usage duration. However, there were significant differences in attitudes related to economic status, parental education level, number of siblings, and daily reading time with respect to science experiments.