Sınıf öğretmenlerinin ilkokul beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programında yer alan temel hareket becerilerini gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesi
Primary teachers' realization of basic movement skills in primary school physical education and game course curriculum investigation of levels
- Tez No: 853472
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU PEKĞÖZ ÇEVİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Beden Eğitimi ve Oyun Dersi, Temel Hareket Becerileri, Classroom Teacher, Physical Education and Game Lesson, Basic Movement Skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin Beden Eğitimi ve Oyun dersi öğretim programında yer alan temel hareket becerilerini gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma karma desendedir. Araştırma ilkokullarda, araştırma kriterini sağlayan ve katılma konusunu kabul etmiş 190 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Veriler yer değiştirme ve nesne kontrol becerileri performans kriteri ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan 190 öğretmen arasından seçilen 15 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunun sonucuna göre yer değiştirme ve nesne kontrol becerileri alt boyutlarında en yüksek ortalama 4,01±,97 ile yakalama boyutu çıkarken bunu 3,78±1,03 ile raketle topa vurma takip etmiştir. En düşük ortalama ise 2,93±1,22 ile galop boyutu çıkmıştır. Ayrıca, sekme, yatay sıçrama ve topa ayakla vurma boyutlarında erkeklerin algıları kadınlardan daha yüksek çıkmıştır. Diğer yandan geri kalan alt boyut ve ölçek genelinde kadın ve erkeğe göre fark çıkmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin Beden Eğitimi ve Oyun dersi öğretim programında yer alan temel hareket becerilerini gerçekleştirme düzeyleri mesleki deneyim değişkenine göre farklılaşmamaktadır. Okuttukları sınıf düzeyine göre sekme, engelli atlama, fırlatma ve yuvarlama becerilerinde farklılık çıkmıştır. Temel hareket becerileri alt boyutları arasında en yüksek ilişki, yuvarlama ile fırlatma arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki çıkarken en düşük ilişki ise raketle topa vurma ile galop arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki çıkmıştır. Araştırmanın nitel boyutu sonuçlarında ise sınıf öğretmenlerinin öğrenciler açısından temel hareket becerilerinin önemine vurgu yaparak sağlıklı yaşam, iş birliği geliştirme, dikkatini toplama, bilişsel gelişim, gündelik hayatta rahatlık, fiziksel gelişim, sosyalleşme ve gelecekte fayda sağlama konularını ifade etmişlerdir. Yer değiştirme hareketleri konusunda anlatma, gösterme, oyunlaştırma ve üst sınıftan öğrenci kullanarak anlatma öğretim şeklini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Nesne kontrolü hareketleri konusunda gösterme, oyunlaştırma ve rol model öğretim şeklini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Dengeleme hareketleri konusunda gösterme ve oyunlaştırma öğretim şeklini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Birleştirilmiş hareketler konusunda gösterme ve oyunlaştırma öğretim şeklini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenleri temel hareket becerilerinin öğretiminde karşılaştığınız sorunlar konusunda fiziki mekân kaynaklı, öğrenci kaynaklı ve materyal kaynaklı olmak üzere üç kısımda ifade edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin temel hareket becerileri konusunda kavramsal boyutta eksiklikleri başta olmak üzere yer değiştirme, nesne kontrolü ve denge hareketlerinin öğretiminde kullandıkları oyunlarda bilgi eksikliği olduğu ve bilgi eksikliklerini sınıf öğretmenlerinin kendilerinin dile getirdiği ortaya çıkmıştır. Diğer yandan yeni göreve başlayan öğretmenlerin temel hareket beceri eğitimlerin ait bilgilerinin olduğu ancak mesleki deneyimi yüksek öğretmenlerinin çoğunluğunda ise Beden Eğitimi ve Oyun Dersi içinde bilinçsiz bir şekilde oyunlar oynattıkları, temel hareket becerilerinin önemine dikkat etmedikleri ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla temel hareket becerisini kavramsal düzeyde bilemeyen bir öğretmenin bunu değerlendirmesi de beklenemez. Öğrencinin fiziksel, sosyal gelişiminde kritik önem sahip temel hareket becerilerinin müfredata uygun verilebilmesi için sınıf öğretmenlerinin mesleki iş birliğinde öğrenme ve hizmetiçi eğitimlere alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the opinions of primary teachers regarding the level of development of basic movement skills in the Physical Education and Games course curriculum. The research is in a mixed model. The research was conducted in primary schools with 190 classroom teachers who met the research criteria and agreed to participate. Data were collected through scale using the convenience sampling method. In the study, data were obtained using the displacement and object control skills scale. According to the data obtained, in-depth interviews were conducted with 15 teachers and the results were revealed using the content analysis method. According to the results of the quantitative dimension of the research, the highest average in the displacement and object control skills sub-dimensions was the catching dimension with 4.01±.97, followed by hitting the ball with the shuttlecock with 3.78±1.03. The lowest average was gallop size with 2.93±1.22. In addition, men's perceptions were higher than women's in the dimensions of bouncing, horizontal jumping and kicking the ball. On the other hand, there was no difference between men and women in the remaining sub-dimensions and scales. Primary teachers' levels of developing basic movement skills in the Physical Education and Games course curriculum do not differ according to the professional experience variable. There were differences in their ricocheting, hurdle jumping, throwing and rolling skills depending on the grade level they taught. Among the sub-dimensions of basic movement skills, the highest relationship was a significant and positive relationship between rolling and throwing, while the lowest relationship was a significant and positive relationship between hitting the ball with a shuttlecock and galop. In the results of the qualitative dimension of the research, classroom teachers emphasized the importance of basic movement skills for students and expressed the topics of healthy living, developing cooperation, concentration, cognitive development, comfort in daily life, physical development, socialization and benefiting in the future. It has been revealed that they use the teaching method of telling, showing, gamification and explaining using upper-class students regarding displacement movements. It was revealed that they used demonstration, gamification and role model teaching methods regarding object control movements. It was revealed that they used demonstration and gamification teaching methods regarding balancing movements. It was revealed that they used demonstration and gamification teaching methods regarding combined movements. It has been revealed that classroom teachers prefer the“by-doing-living”principle and the“near-to-far”principle in addition to many methods and techniques in displacement movements. The problems that classroom teachers encounter in teaching basic movement skills are expressed in three parts: physical space-related, student-related and material-related. It has been revealed that classroom teachers have conceptual deficiencies in basic movement skills, as well as lack of knowledge in the games they use to teach displacement, object control and balance movements, and the classroom teachers' lack of knowledge is expressed through their tongues. On the other hand, it has been revealed that newly employed teachers have knowledge of basic movement skills training, but the majority of teachers with high professional experience unconsciously make people play games in Physical Education and Games Lessons and do not pay attention to the importance of basic movement skills. Therefore, a teacher who does not know the basic movement skill at a conceptual level cannot be expected to evaluate it. It is recommended that classroom teachers receive professional collaborative learning and in-service training in order to provide basic movement skills, which are critical for the physical and social development of the student, in accordance with the curriculum.