Erken çocukluk döneminde özel gereksinime sahip çocuğu bulunan ailelerin gereksinimleri
- Tez No: 853497
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özel Gereksinimli Çocuk, Aile, Aile Gereksinimleri, Child with Special Needs, Family, Family Needs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı özel gereksinime sahip erken çocukluk döneminde çocukları bulunan ailelerin gereksinimlerini cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, çocuk sayısı, eğitim durumu açısından incelemektir. Çalışmaya özel gereksinimli çocuğu olan toplam 89 ebeveyn katılmıştır. Katılımcıların yaşları 23-51 arasında değişmekte olup yaş ortalamasının 34.87±6.41 olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan ebeveynlerin 73'ü (%82) kadın, 16'sı (%18) ise erkekti. Katılımcıların ölçekten elde ettiği ortalama puanlar dikkate alındığında en fazla gereksinimin 2.74±.51 ortalama puan ile bilgi gereksinimi, en az gereksinimin ise 1.98±.77 ortalama puan ile çocuğumun durumunu diğerlerine açıklamak gereksinimi olduğu görülmüştür. Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin yaşı ile aile gereksinimleri arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Annelerin ailenin işleyişine ilişkin gereksinim düzeyinin, Babaların ise maddi gereksinim, bilgi gereksinimi, çocuğumun durumunu diğerlerine açıklama gereksinimi, toplumsal servisler ve destek gereksinimin daha yüksek olduğu saptansa da gruplar arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde olmadığı görüldü. Eğitim düzeyinin aile gereksinimlerinde anlamlı bir farklılığa neden olmadığı görülmüştür. Ebeveynlerin mesleğine göre aile gereksinimlerinde anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Özel gereksinimli çocuğu erkek olan ailelerin ailenin işleyişi, maddi gereksinim ve bilgi gereksinimi düzeyinin özel gereksinimli çocuğu kız olanlara göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Katılımcıların toplam çocuk sayısı ile aile gereksinimleri arasında ilişki saptanmadı. Katılımcıların özel gereksinimli çocuklarının doğum sırası ile aile gereksinimleri arasında ilişki bulunmamıştır. Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin gelir düzeyi ile aile gereksinimleri arasında ilişki bulunmamıştır. Ailenin işleyişi ile maddi gereksinim, bilgi gereksinimi ve toplumsal servisler arasında pozitif yönde, orta düzeyde, çocuğumun durumunun diğerlerine açıklama ve destek gereksinimi arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Maddi gereksinim ile bilgi gereksinimi ve toplumsal servisler arasında pozitif yönde ve orta düzeyde, çocuğumun durumunu diğerlerine açıklama ve destek gereksinimi arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde; bilgi gereksinimi ile çocuğumun durumunu diğerlerine açıklamak ve toplumsal servisler arasında pozitif yönde ve orta düzeyde, destek gereksinimi arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Çocuğumun durumunun diğerlerine açıklamak ile toplumsal servisler arasında pozitif yönde ve orta düzeyde, destek gereksinimi arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the needs of families with children with special needs in early childhood in terms of gender, age, income level and educational status. A total of 89 parents with children with special needs participated in the study. The ages of the participants ranged from 23 to 51, with a mean age of 34.87±6.41. Of the parents participating in the study, 73 (82%) were female and 16 (18%) were male. Considering the average scores obtained by the participants from the scale, it was seen that the most need was the need for information with an average score of 2.74±.51, and the least need was the need to explain the situation of my child to others with an average score of 1.98±.77. There was no relationship between the age of parents who have children with special needs and family needs. Although it was determined that the level of need for the functioning of the family of the mothers, and the need for the financial needs of the fathers, the need for information, the need to explain my child's situation to others, the need for social services and support, the difference between the groups was not statistically significant. It was determined that education level did not cause a significant difference in family needs. It was observed that there was no significant difference in family needs according to the profession of the parents. The functioning of the family, the level of financial needs and information needs of families with a boy with special needs were found to be significantly higher than those with a girl with a child with special needs. There was no relationship between the total number of children and family needs of the participants. No relationship was found between the birth order of the participants' children with special needs and their family needs. No relationship was found between the income level of parents with special needs children and their family needs. A positive and moderate relationship was found between the functioning of the family and financial needs, information needs and social services, and a positive and low level relationship was found between my child's need to explain his condition to others and support. There is a positive and moderate level between financial need and information need and social services; There was a positive and moderate relationship between the need for information and explaining my child's situation to others and social services, and a positive and low relationship between the need for support. There was a positive and moderate relationship between explaining my child's situation to others and social services, and a positive and low relationship between the need for support.