The rites of passage in Shahsevan nomads of Mughan Plain
Muğan Ovası Şahseven yörüklerinde geçiş ayinleri
- Tez No: 853496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Ayinleri, Şahseven yörükleri, Muğan, Doğum, Evlilik, Ölüm, Rites of Passage, Shahsevan nomads, Mughan, Birth, Marriage, Death
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada Muğan Ovası'ndaki Şahseven Yörüklerinin doğum, evlenme ve ölüm adetlerini sembolik ve yorumsamacı antropoloji yaklaşımı ile araştırdım. Muğan Ovası'ndaki Şahseven Yörüklerinde sembollerin anlamlarını ve geçiş ayinlerinin kullanımını, ritüellerin nasıl yapıldığını ve ritüellerde olan değişiklikleri inceledim. Eylül 2021'den Kasım 2022'ye kadar, Savalan dağının ve Muğan Ovası'nın yamaçlarında yaşayan Şahseven yörükleri arasında kartopu örneklem, katılımcı gözlem ve derinlemesine görüşmelere dayalı antropolojik saha çalışması yaptım. Araştırma sürecinde Muğan Ovası'nın yazlık ve kışlık bölgelerinde yaşayan yirmi üç yörük ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdim. Saha araştırmama göre Şahseven Türklerinin inanç ve adetleri halk arasında devam etmektedir. Geçiş ayinlerinin her üç döneminde de kadınlar ritüelleri gerçekleştirmede erkeklere göre daha aktiftir. Şahseven Yörük toplumunda geçiş ritüellerinin üç dönemi de (Kheyri Shar- Hayri Şar) adı verilen bir eksen çerçevesindedir. Bu eksen, törenlerde Şahseven erkeklerini ve kadınlarını bir araya getirir.
Özet (Çeviri)
In this research, I examined the birth, marriage, and death traditions of the Shahsevan Turkish Nomads of the Mughan Plain within the symbolic and interpretive anthropology framework. In this anthropological research, I investigated the meanings of symbols and the use of rites of passage among the Shahsevan nomads of the Mughan Plain and how rituals are performed. I also examined the changes in rituals. The method of this research is based on fieldwork. From September 2021 to November 2022, anthropological fieldwork was done with snowball sampling, participant observation, and In-depth interviews among Shahsevan nomads living on the slopes of the Savalan Mountain and Mughan Plain. During the research process, I conducted in-depth interviews with twenty-three nomads in the summer and winter regions of the Mughan Plain. According to my observations during the research, the beliefs and customs of the Shahsevan Turks continue among the people. In all three Rite of Passage ritual periods, women are more active than men in performing the rituals. In the Shahsevan nomadic society, all three periods of transition rituals are gathered around an axis called (Khayri Shar). This axis unites the men and especially the women of Shahsevan in the ceremonies of these periods.