Pamuk (gossypium hirsutum L.) tohumlarını ekimden önce yüksek voltajlı elektrik akımıyla şoklamanın verim ve lif özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
The Effect of carrying out of high voltaged electrical current to cotton the yield and fiber qualites
  1. Tez No: 85351
  2. Yazar: MAHMUT BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER MUSTAFAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Şoklama, Corona cihazı, Elektrik, Cotton, Electrical, Corona II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUK (GOSSYPIUMHIRSUTUML.) TOHUMLARINI EKİMDEN ÖNCE YÜKSEK VOLTAJLI ELEKTRİK AKIMIYLA ŞORLAMANIN VERİM VE LİF ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA MAHMUT BAKIR K.S.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV Yıl : 1997, Sayfa: 32 Jüri: Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV Doç. Dr. H. Ahmet YILMAZ Doç. Dr. Cafer MART Bu araştırmada“Maraş-92”,“Sayar-314”ve“Ağdaş-3”pamuk çeşitlerinin tohumlan kullanılmıştır. Çeşitlere ait tohumlar, Azerbeycan'dan getirilmiş olan“CORONA”isimli şoklama cihazında 30 sn süre ile 30 kv yüksek voltajlı elektrik aküm ile şoklamaya tabi tutulmuştur. Deneme Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünde tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Şoklanmış pamuk çeşitlerinin tohumlarından meydana gelen bitkilerle, şoklanmamış (kontrol) pamuk çeşitlerinin tohumlarından meydana gelen bitkiler arasında yüksek voltajlı elektrik akımının pamuk bitkisinin verim ve lif özelliklerine etkisi araştınlmıştır. Elde edilen sonuçlara göre şoklamanın ilk koza açım süresine, dekara kütlü verimine, lif inceliğine etkisinin her üç çeşitte de (“Maraş-92”,“Sayar-314”,“Ağdaş-3”) olumlu olduğu görülmüştür. Buna karşın bitki boyu, meyve dalı sayısı, odun dalı sayısı, bitkide koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, lif uzunluğu, lif mukavemeti, lif inceliği gibi özelliklerde bazı çeşitlerde olumlu, bazı çeşitlerde de olumsuz etkide bulunduğu saptanmıştır. En yüksek dekara kütlü verimi (403.1 kg/da)“Maraş-92”çeşidinde bulunurken bunu (394,5 kg/da)“Sayar-314”çeşidi ve (284,9 kg/da)“Ağdaş-3”pamuk çeşitleri izlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this investigation is used“Maraş-92”,“Sayar-314”and“Ağdaş-3”seed of cotton kind. Seeds of cotton variety has shocked with called“CORONA”that is sent for from Azerbeycan, about 30 moment period with Kv. Electirical current. The experiment has made wilh four repitition accorting to chance bloc test design in K. Maraş agricultural research land. Yield and fiber pecoharity of cotton plant haw is effected iron high- tension electirical current, has investigated between shocked cotton kind seeds and unshocked cotton kind cause how plant. Accorting to taking datum, shocking effect positiveg to first opening period of silk cocoon, to macked peculiarity for evry three kind (Maraş-92,Sayar-314, Ağdaş-3) However height of plant, number of fruit branch, number of wooden branch, number of silk cocoon in plant, weight of cotton silk cocoon, height of fiber with standing of fiber of fiber, thin of fiberete in those peculiarity, it caused for some kind positive others not. The most numerous nacked peculiarity come out Maraş-92 (in 403,1kg), then sayar-314 (in 394,5kg) and then Ağdaş-3 (in 394,5kg).