Pamuk (Gossypium hirsutum L.) tohumlarını ekimden önce farklı sürelerde saf suda ve mepiquat choloride solüsyonunda bekletme ve elektrikli şoklamanın çimlenme karakterlerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of germination characters of cotton seeds (Gossypium hirsutum l.) in presowing condition that were soaked in dutilled water and mepiquat choloride solutions in different periods and electrically shocked
  1. Tez No: 85352
  2. Yazar: ENDER BAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Saf Su, Mepiquat Chloride, Elektriksel Şoklama, Corona, Cotton, Distilled water, Mepiquat Chloride, Electrical Shocking, Corona n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışma, 1999 yılında, K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarında, ekim öncesi, pamuk tohumlarının farklı sürelerde saf suda ve Mepiquat Chloride solüsyonunda ıslatmanın ve elektriki şoklamanın çimlenme karakterleri üzerine etkisini saptamak amacıyla ele alınmıştır. Çalışmalarda, Sayar 314 pamuk (Gossypium hırsutum L.) çeşidi tohumları saf suda ve mepiquat chlorid solüsyonunun farklı iki dozlarında (lg ve 2g / L; lkg tohum / it) 4 ile 16 saatlik süreli iki grupta ıslatılmıştır. Ayrı bir test için, Sayar 314 pamuk tohumları, 30 saniye süreyle 10Kw, 20Kw, 30Kw'Iuk elektriksel şoklamaya tabi tutulmuştur. Saf su ve mepiquat chlorid solüsyonlarında ıslatılan tohumlar, bölünmüş parseller deneme desenine göre; elektriksel şoklama yapılmış tohumlar ise, tesadüf parselleri deneme desenine göre değerlendirilmiştir. Üç tekrarlamalı olarak yapılan testlerde, her petri kutusunu 25 adet tohum sayılmış ve çimlendirmeler 25 °C sabit sıcaklıkta yapılmıştır. Saf suda yapılan denemeler kontrol olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda: uygulamalar arasında çimlenme oranı, kökçük (radicula) uzunluğu, hypocotyl uzunluğu, kökçük (radicula) büyüme hızı, hypocotyl büyüme hızı, fide uzunluğu, vigor indeks yönünden istatistik] olarak önemli bir farklılık saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out, at Kahramanmaraş Sütçü İmam University, the Faculty of Agriculture, the Department of Field Crops during 1999.The aim of the study is to investigate the effect of germination characters of cotton seeds (Gossypium hırsutum L.) that were soaked before sowing in distilled water and mepiquat chloride solutions in different time periods and electrically shocked. The species of Sayar 314 cotton seeds in pre-sowing condition were soaked in distilled water and different consantrations of mepiquat chloride (lg / L and 2g / L; lKg / It) for 4 and 16 hours period. İn the third group, cotton seeds were electrically shocked for 30 second at lOKw, 20Kw and 30Kw. Seeds soaked in distilled water and mepiquat chloride solutions were processed according to the. split plot design, but those that were electrically shocked were processed according to the random plot design. Germination was done at constant temparature of 25 °C in all experiments repeated with there times. Distilled water experiments were refered as the control group. İt was found that there is no statistically significant difference between these two applications in terms of the rate of germination, the length of radicula and hypocotyl, the rate of radicula and hypocotyl growth perday, the height of seedlings and vigor index.