Voleybolcularda gövde stabilizasyonu ile üst ekstremite fonksiyonel performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between core stabilization and upper extremity functional performance in volleyball players
- Tez No: 853521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: baş üstü sporcu, kas enduransı, smaç hızı, muscle endurance, overhead athlete, spike speed
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, voleybolcularda gövde stabilizasyonunun üst ekstremite fonksiyonel performansı ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde voleybol oynayan 50 gönüllü sporcu (23E, 27K; yaş: 17,44 ± 2,7 yıl; Beden Kütle İndeksi: 20,79±2,84 kg/m2) dahil edildi. Katılımcılara gövde fleksörleri statik endurans testi, gövde ekstansörleri statik endurans testi, sağ ve sol lateral köprü testi kullanılarak gövde kaslarının statik endurans değerlendirmesi, tek bacak çömelme testi kullanılarak gövde stabilizasyonu fonksiyonel değerlendirmesi, kapalı kinetik zincir üst ekstremite stabilite testi (KKZÜEST) ve hız ölçer ile smaç hızı ölçümünden oluşan üst ekstremite fonksiyonel performans değerlendirmesi yapıldı. Voleybolcularda gövde stabilizasyonu ile üst ekstremite fonksiyonel performansı arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Yapılan istatiksel analiz sonucunda; smaç hızı ile gövde ekstansörleri statik enduransı arasında orta (r=0,502), sağ ve sol lateral gövde kasları enduransı arasında zayıf (r=0,389), (r=0,333), KKZÜEST ile gövde ekstansörleri statik enduransı arasında zayıf (r=0,292) derecede olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulundu (p0,05). Yaş aralığı 13-40 olan voleybol oyuncularında gövde stabilizasyonunun KKZÜEST ve smaç hızı ölçümü ile değerlendirdiğimiz üst ekstremite fonksiyonu ile ilişkisinin ilk kez araştırıldığı çalışmamızda bulduğumuz sonuçlara göre; gövde ekstansör kaslarının enduransını artırmak performansı geliştirmek açısından faydalı bir strateji olabilir. Bu önerinin kanıtlanması için ileri araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the relationship between core stabilization and upper extremity functional performance in volleyball players. 50 volunteer athletes (23M, 27F; age: 17.44 ± 2.7 years; Body Mass Index: 20.79±2.84 kg/m2) playing volleyball within the Manisa Provincial Directorate of Youth and Sports were included in the study. Trunk static stabilization was evaluated with; static endurance test for trunk flexors, static endurance test for trunk extensors, and right and left lateral bridge test, functional trunk stabilization with; single-leg squat test, upper extremity function with; spike speed test using radar gun and closed kinetic chain upper extremity stability test (CKCUEST). Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between core stabilization and upper extremity functional performance in volleyball players. As a result of the statistical analysis; a moderate positive significant correlation was found between spike speed and trunk extensors static endurance (r=0.502), a weak positive significant correlation between right and left lateral trunk muscles endurance (r=0.389), (r=0.333), and a weak positive significant correlation between CKCUEST and trunk extensors static endurance (r=0.292), (p0.05). According to the results we found in our study that we evaluated the relationship between core stabilization and upper extremity function via CKCUEST and spike speed measurement for the first time in volleyball players between the ages of 13-40; increasing the endurance of trunk extensor muscles may be a useful strategy to improve performance. Further studies should be conducted to prove this suggestion.